‘Absenteïsme bij Waalse tegenhanger VDAB kost 9,5 miljoen euro’

© belga

Bij Forem, de Waalse tegenhanger van de VDAB, liep de absenteïsmegraad vorig jaar op tot bijna 10 procent. En dat kost geld.

Voor alle Waalse overheidsdiensten bedroeg de absenteïsmegraad in 2014 7,69 procent, melden de Sudpresse-kranten woensdag. Maar bij Forem, de Waalse tegenhanger van de VDAB, ligt dat gemiddelde hoger, op 9,53 procent, met verschillen tussen de regionale Forem-kantoren.

In Luik gaat het om een absenteïsmegraad van 10,11 procent, in Henegouwen 11,06 procent.

Bovendien blijkt het ziekteverzuim de afgelopen jaren enkel maar toe te nemen, van 8,57 procent in 2010 tot 9,53 procent. Dat stemt overeen met een stijging van ruim 11 procent in vijf jaar tijd.

Vorig jaar bleef 5,04 procent van het personeel van Forem minder dan één maand weg van de werkvloer. 2,01 procent was tussen 1 en 6 maanden onbeschikbaar, en 2,48 procent kon langer dan een half jaar niet aan de slag. Kostprijs van het ziekteverzuim bij Forem: 9,5 miljoen euro.

Waals minister van Werk Eliane Tillieux (PS) heeft intussen een actieplan aangekondigd om dat fenomeen, samen met de vakbonden, te bestrijden.

Marie-Kristine Vanbockestal, administateur-generaal van Forem, zegt dat de Forem-medewerkers “constant onder druk staan. Het is vooral in Luik en Henegouwen dat ze dat het meest ondervinden, het is ook daar waar de werkloosheidssituatie het moeilijkst is”. (Belga/BO)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content