Aardolieproducten duwen inflatie in mei naar 2,27 procent

© Belga

De inflatie in mei is van 1,80 procent in april gestegen naar 2,27 procent. Die stijging komt er vooral door de hogere prijzen voor aardolieproducten. Ook fruit en snijbloemen werden duurder, maar die stijgingen werden gedeeltelijk gecompenseerd door prijsdalingen voor verse groenten.

De consumptieprijsindex stijgt in mei met 0,45 punt tot 113,78, zo maakt minister voor Ondernemen en Vereenvoudigen Vincent Van Quickenborne vrijdag bekend.

“De stijging kan vooral toegeschreven worden aan hogere prijzen voor fruit, snijbloemen, benzine, diesel, buitenlandse reizen, aardappelen, elektriciteit en huisbrandolie. Groenten en gsm-gesprekken werden daarentegen goedkoper”, luidt het in een persbericht.

De inflatie voor de energieproducten gaat sinds september 2009 systematisch in stijgende lijn. In september 2009 bedroeg de inflatie voor energieproducten nog -20 procent.

Ondertussen is ze opgelopen tot +11 procent. Het inflatiecijfer zonder energie bedraagt nu 1,22 procent tegenover 0,96 procent vorige maand.

De gezondheidsindex stijgt in mei tegenover april met 0,38 punt tot 112,72 punten. Het rekenkundige gemiddelde van de laatste vier maanden bedraagt in mei 112,27 punten, tegenover 111,93 punten in april. De eerstvolgende spilindex is vastgelegd op 112,72 punten.

“De spilindex voor het openbaar ambt en de sociale uitkeringen is niet overschreden.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content