6,5 miljard euro verlies vermeden dankzij coronasteun

Hilde Crevits

Iedere euro coronasteun die de Vlaamse overheid in 2020 uitgaf om bedrijven door de crisis te loodsen, heeft 3,5 euro aan welvaart veiliggesteld. Dat is de conclusie van een studie in opdracht van Vlaams minister van Economie Hilde Crevits (CD&V). ‘We weten nu dat we een nog zwaardere economische crisis hielpen te vermijden’, zegt de minister donderdag in Het Laatste Nieuws en De Morgen.

Het steungeld kwam volgens het onderzoek van de Technopolis Group, in samenwerking met onder meer Vives en KU Leuven, terecht bij de ondernemingen die het hardst getroffen werden op het vlak van omzetverlies en werkgelegenheid.

Het Vlaams bruto binnenlands product is in 2020 gekrompen met 6,1 procent. Zonder economische steun zou die krimp tot 12,4 procent zijn opgelopen. Dat geld, zowat 1,89 miljard euro, heeft dus een bijkomende daling van 6,5 miljard euro vermeden. ‘Zo heeft elke euro steun 3,5 euro aan welvaart gered’, dixit Crevits.

‘Dankzij dit onderzoek weten we dat we een nog zwaardere economische crisis hielpen te vermijden en bijdroegen aan het snelle herstel van de getroffen ondernemingen’, zegt de minister.

Partner Content