2016 wordt afknapper van formaat volgens Lagarde (IMF)
Christine Lagarde, topvrouw van het Internationaal Monetair Fonds (IMF), koestert sombere voorspellingen voor het nieuwe jaar.
De wereldwijde economische groei zal volgend jaar ‘teleurstellend en onevenwichtig‘ zijn, waarbij de vooruitzichten voor de middellange termijn verslechteren. Die sombere prognoses – in een notendop – komen uit de pen van niemand minder dan de voorzitter van het Internationaal Monetair Fonds, Christine Lagarde, van wie de Duitse krant Handelsblatt woensdag een (nieuwjaars)brief heeft gepubliceerd.
De hogere rente in de Verenigde Staten, de vertraging van de conjunctuur in China, de aanhoudende zwakte van het financiële systeem in talrijke landen, de problemen van olieproducerende landen, ‘dat alles betekent dat de groei in 2016 teleurstellend en ongelijk zal zijn’, aldus Lagarde.
Dat de perspectieven op middellange termijn verslechteren, komt volgens de IMF-topvrouw doordat de zwakke productiviteit, de verouderende bevolking en de gevolgen van de wereldwijde financiële crisis de groei afremmen.
Bovendien krijgen we volgend jaar af te rekenen met een kwakkelende wereldhandel en een daling van de grondstofprijzen; bijkomende problemen die op de wereldwijde economie zullen wegen.
Lagarde waarschuwt in haar brief dat de stijgende Amerikaanse rente, gekoppeld aan een sterkere dollar, kan leiden tot wanbetalingen bij bedrijven, wat uiteindelijk mogelijk de banken en de overheden kan ‘besmetten’.
Maar de IMF-topvrouw voegde eraan toe dat dergelijke risico’s kunnen worden overwonnen door het ondersteunen van de vraag, het handhaven van de financiële stabiliteit en het doorvoeren van structurele hervormingen.
Lagarde wijst wel degelijk ook op enkele positieve signalen, zoals het begin van een normalisering van het Amerikaanse monetaire beleid (ondanks de risico’s), en de verschuiving van de Chinese economie richting meer consumptiegeleide groei. Beide elementen verwelkomt ze als ‘noodzakelijk en gezond’.
(AFP/BO)
Aftellen naar 2016: jaaroverzichten en vooruitblikken
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier