1 op de 4 Duitsers rijp voor anti-europartij

© reuters
Bart Osaer Redacteur Trends.be

Een op de vier Duitsers zou bereid zijn bij de federale verkiezingen in september te stemmen voor een partij die Duitsland uit de eurozone wil.

Een op de vier Duitsers zou bereid zijn bij de federale verkiezingen in september te stemmen voor een partij die Duitsland uit de eurozone wil. Dat blijkt uit een opiniepeiling waarover het Duitse weekblad Focus bericht.

Volgens de opiniepeiling begint de wrevel over de toenemende kosten die de eurocrisis meebrengt te wegen op het kiesgedrag van de Duitsers.

Ondanks het gemopper over de reddingsoperaties voor noodlijdende landen als Griekenland, blijven de gevestigde partijen in Duitsland niettemin onverdeeld pro-euro. Die houding zou te maken kunnen hebben met het taboe dat op Duits nationalisme rust. De herinnering aan de misdaden van het nazi-regime houdt dan mogelijk de eurosceptische stemmen in bedwang, luidt een van de verklaringen.

Maar de enquête van het onderzoeksbureau TNS Emnid laat een ander beeld zien. Niet minder dan 26 procent van de kiesgerechtigde Duitsers zou intussen overwegen voor een anti-europartij te stemmen, en maar liefst vier op de tien Duitsers binnen de leeftijdscategorie van 40 tot 49 jaar zou dat ook werkelijk doen.

“Dat betekent dat er mogelijkheden zijn voor een nieuwe protestpartij,” aldus Klaus Peter Schoeppner van TNS Emnid . De enquête peilde begin maart naar de standpunten van een representatieve doelgroep van 1.007 Duitsers.

Er bestaat in ieder geval al een nieuwe eurosceptische beweging in de grootste economie van de eurozone. ‘Alternative für Deutschland’ (AFD), die overwegend academici en mensen uit het bedrijfsleven onder haar leden telt, houdt maandag (vandaag) een eerste meeting in een noordelijke voorstad van Frankfurt.

Hoogleraar economie Bernd Lucke, een van de oprichters van AFD, liet al weten dat hij zich geen zorgen maakt om de vereiste 2.000 handtekeningen in elke Duitse regio te verzamelen. Dat stemmenaantal maakt het mogelijk om deel te nemen aan de federale verkiezingen in september.

Op de homepage van de website van AFD staat klaar en duidelijk waar de beweging heen wil met Duitsland: Schluss mit diesem Euro!

Freie Wähler (FW), een eerder opgerichte anti-europartij, kon tot vandaag evenwel weinig vooruitgang boeken. Op regionaal niveau haalde de partij wel enkele zetels binnen in Beieren, maar op nationaal niveau kan ze op weinig steun rekenen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content