Machteloos tegen georganiseerde fraude?
In zijn rapport over Lernout & Hauspie verwerpt auditkantoor KPMG met klem elke aansprakelijkheid. Volgens voorzitter Theo Erauw is geen enkele revisor gewapend tegen de georganiseerde fraude van het topmanagement.
“Tegen dergelijk bedrog is geen enkel controlemechanisme opgewassen,” zegt Theo Erauw, de voorzitter van revisor KPMG België. Het voormalige topmanagement van Lernout & Hauspie ( L&H) organiseerde een vernuftig systeem van nevenverbintenissen, schijncontracten en fictieve licentietransfers om het auditkantoor te misleiden, zegt hij. “Als de hoofdaandeelhouder samenspant met de directie, kan geen enkele bedrijfsrevisor zijn taak ooit naar behoren uitvoeren.”
Op 27 april buigt de bijzondere aandeelhoudersvergadering van het Ieperse spraaktechnologiebedijf zich over de toekomst. Revisor KPMG mag een spervuur van vragen verwachten. Vooral Déminor, het advocatenbureau dat de belangen van de kleine aandeelhouders verdedigt, lust het auditkantoor rauw. Net als vele anderen vraagt Déminor zich af waarom KPMG niet veel eerder de gigantische omzetfraude ontdekte. De revisor schoot pas in gang nadat The Wall Street Journal in de lente van vorig jaar vraagtekens plaatste bij de omzet van L&H in Korea. De cijfers zouden kunstmatig zijn opgefokt.
Theo Erauw: “Wij schreven diverse Zuidoost-Aziatische klanten van L&H aan met de vraag of zij daadwerkelijk een licentie van het Ieperse spraaktechnologiebedrijf hadden gekocht. Toen zij dat per brief bevestigden, leek dat voor ons in orde. In tegenstelling tot journalisten en andere onderzoekers mogen revisoren wettelijk gezien geen rechtstreeks contact opnemen met klanten van de onderneming die ze controleren zonder voorafgaande toestemming van die onderneming. Ze hadden dus alle tijd om fictieve constructies op het getouw te zetten.”
KPMG vindt dat het zijn job als revisor naar behoren heeft uitgevoerd. Erauw: “De raad van bestuur stelde de jaarrekeningen op. Wij controleerden deze balansen volgens de normen van het Instituut der Bedrijfsrevisoren en de Generally Accepted Auditing Standards. Uit het auditrapport van concurrent PricewaterhouseCoopers – een onafhankelijke derde – blijkt dat onze kritische vragen over de transacties in Korea het Zuidoost-Aziatische L&H-filiaal tot meer vernuftige fraudesystemen inspireerde.”
Erauw verwerpt overigens het voornemen van de regering om de revisor te verbieden fiscaal advies aan de gecontroleerde onderneming te verlenen. “Als wij ons moeten beperken tot de certificering van de jaarrekeningen, zullen de bedrijven heel wat financiële kennis verliezen. Bovendien kunnen ze niet voor elk probleem een aparte specialist inschakelen. Dat zou veel te duur uitkomen. Geen enkel land – ook de Europese Commissie en de Amerikaanse Stock Exchange Commission niet – legt zo’n verplichting op. Waarom zou België zich dan heiliger dan de paus opstellen?”
Eric Pompen
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier