Luxueus festivalsanitair

© D. TELEMANS

De zomer brengt ook dit jaar weer de muziekfestivals, WK-dorpjes en tal van andere buitenevenementen zonder vaste toiletten. Producenten van mobiel sanitair zien een tendens naar meer luxe.

Trend

In ‘sanitair op verplaatsing’ vind je twee productlijnen: De individuele toiletcabines uit kunststof en toiletwagens of -containers. De individuele toiletten zijn vaak te zien op bouwwerven. Toiletcontainers of toiletwagens met meerdere toiletten zijn de afgelopen vijf jaar populairder geworden. In de markt van het mobiel sanitair groeit ook het aandeel van douches, bijvoorbeeld bij massasportevenementen.

Containers

“Zo’n vijf jaar geleden had Toi Toi Dixi een veertigtal containers, nu zijn het er 250 en de markt groeit nog”, zegt Wouter Bellemans, de commercieel directeur van de Belgische vestiging van Toi Toi Dixi. Ook Van Poucke Rental, goed voor een honderdtal containers, merkt hoe mensen liever niet de individuele kunststoftoiletten gebruiken. Volgens Bellemans kiezen zomerfestivals als Dour en Werchter meer voor toiletcontainers op het festivalterrein, terwijl campings individuele toiletten blijven gebruiken.

Luxe

In het segment van de containers groeit het luxesegment. Van Poucke Rental heeft voor die niche de Luxery Liner-toiletwagens. Liberty Vintage heeft The Water Loo. Het zijn mobiele toiletten die zowel langs binnen als langs buiten luxueus zijn. Liberty Vintage is een zusterbedrijf van Organic Concept dat silhouettetenten verhuurt. Bij zo’n tent kunnen de zijkanten helemaal open. Benny Meiresonne van Liberty Vintage: “De ervaring bij Organic Concept was dat je de toiletwagen moest wegmoffelen. We dachten dat het leuk zou zijn als we iets konden ontwikkelen dat ook aan de buitenkant visueel aantrekkelijk was.” Dat leidde tot The Water Loo, toiletwagens met een bloembak eraan en met ruiten voor natuurlijke verlichting.

Organisatie

De toiletwagens worden per 24 uur verhuurd, maar omdat de meeste evenementen in het weekend plaatsvinden, installeren de leveranciers de tenten enkele dagen op voorhand. De bedrijven voorzien ook in de lozing van het afval. Er kan ook bemanning geleverd worden om de toiletten schoon te houden. “Hoe mooier de toiletten zijn, hoe properder de mensen ze houden”, zegt Wouter Bellemans.

Seizoenen

Toiletverhuur is een seizoensgebonden business. Het seizoen loopt van maart tot oktober. De WK-dorpen die nu her en der opgezet worden, zijn voor de sector een extraatje. Dat betekent niet dat de verhuurbedrijven in de winter stilliggen. Carine Maertens van Van Poucke Rental legt uit dat in het veldrijden en op kerstmarkten ook mobiel sanitair nodig is. “En winterbars. De mensen worden steeds creatiever.”

Dagprijs

De dagprijzen gaan van 80 tot 900 euro, zegt Wouter Bellemans van Toi Toi Dixi. 80 à 90 euro voor individuele toiletten, 800 tot 900 euro voor containers. Liberty Vintage rekent 975 euro. Daarbij komen onderhouds- en verplaatsingskosten. In Duitsland heeft Toi Toi Dixi superdeluxe toiletcontainers, die tot wel 8000 euro kost.

16 toiletten

bevat een toiletcontainer maximaal.

250 containers

heeft Toi Toi Dixi om te verhuren.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content