Luxetoerisme op de fiets

Mountainbiken ligt ons Belgen wel. Vorige maand

nog werd Filip Meirhaeghe wereldkampioen,

volgend weekend zullen duizenden enthousiaste amateurs het strand van Oostende op hun terreinfiets

verkennen. Een nieuwe trend zijn de meerdaagse

tochten met overnachtingen in luxehotels.

Het logo van Visa was niet alleen alomtegenwoordig tijdens het Belgisch Kam- pioenschap Mountainbike deze zomer in Libin in de provincie Luxemburg, maar zal dat ook zijn tijdens de Trends Mountainbike Classic, volgend weekend in Oostende.

Misschien niet echt een verrassing voor wie de commercieel directeur van Bank Card Company, HugoTembuyser, kent. De man is namelijk een fervent beoefenaar van de sporttak.

Dat mountainbiken in ons land is uitgegroeid tot een populaire sport mag blijken uit het succes van het Belgische maandblad O2Bikers. Dit magazine, dat helemaal gewijd is aan de terreinfiets, heeft een oplage van maar liefst 50.000 exemplaren. Volgens TomVandamme, directeur van het dagelijks bestuur van de KoninklijkeBelgischeWielrijdersbond ( KBWB), zijn er onder die duizenden beoefenaars ook een groot aantal kaderleden en zakenlui. PatrickD’Eer van Modemakers ( Esprit, Mexx,… ) is zo een van die adepten van het eerste uur. Ook de atletisch gebouwde SirRoccoForte (van de internationale keten van RoccoForteHotels, waaronder Amigo in Brussel) prijkte al in menig magazine, gezeten op zijn stalen ros. Deze geridderde is trouwens ook een verdienstelijk triatlonbeoefenaar…

En ook internationale beroemdheden ‘outen’ zich graag als mountainbikers. Zo is de Amerikaanse acteur RobinWilliams, niettegenstaande hij de vijftig al een tijdje is gepasseerd, een echte fan van de sport. Ook popster Madonna zou zich geregeld in het zweet werken op haar mountain-bike, net als de autopiloot DavidCoulthard.

Ischgl: bikersparadijs in wording

Paradoxaal genoeg ontstond het mountain- biken in het midden van de jaren zeventig op de vlakste terreinen die men zich kan voorstellen: op de stranden van Californië. Fietsfanaten voorzagen er hun tweewielers van enorme banden en ontdekten zo bij toeval dat – weliswaar met een andere set versnellingen – dergelijke fietsen in het gebergte letterlijk aan het terrein kleefden.

De echte boom kwam er in de Verenigde Staten in het midden van de jaren tachtig. In Europa was het wachten op de doorbraak tot het begin van de jaren negentig. Duitsland, Zwitserland – het jongste wereldkampioenschap vond plaats in Lugano – en Frankrijk waren de voortrekkers in Europa.

In Europa verenigt het mountainbiken heel wat ‘subculturen’. Sommigen doen het om in vorm te blijven, anderen voor de competitie en nog anderen omdat het nu eenmaal mode is. In de Alpen is het dan weer vaak een gewoon transportmiddel, zonder al die sprongen, de free riding of de extremeriding, die de fotografen zo graag kieken.

Een van de levende legendes van de sport is de Zwitser HansRey (37 jaar, 1,80 m, 75 kg). Van 1979 tot 1998 deed hij aan competitie, nu woont hij in Californië waar hij een bedrijfje heeft opgezet rond de sport. “Laguna Beach is het wereldcentrum van de mountainbike,” zegt hij. “Je vindt er alle profs uit de discipline, de populairste media die aan de sport gewijd zijn, de belangrijkste fabrikanten enzovoort. Alleen British Columbia in Canada kan zich meten met Laguna Beach. De Europese referentie blijft vooralsnog het Gardameer in Italië, maar dat zal tussen nu en vijf jaar toch serieuze concurrentie krijgen van Ischgl in Oostenrijks Tirol.”

Het is niet toevallig dat Rey naar Ischgl verwijst. Naast promotiewerk voor de sport doet Hans Rey immers ook aan consultancy, onder meer voor het station van Ischgl. “We willen er een heus domein uitbouwen waar zowel beginnelingen als specialisten terechtkunnen,” zegt hij. “Ischgl beschikt nu al over 35 parcours. Verschillende andere zitten nog in de pijplijn, onder meer een panoramisch circuit zonder halsbrekende afdalingen en onoverkomelijke beklimmingen, maar met blijvend vrij uitzicht op de Alpen. Want het is de bedoeling dat zowel beginners als echte specialisten in Ischgl terechtkunnen. De meeste hotels en pensions bieden hier overigens al de nodige infrastructuur aan om de fietsen te onderhouden. En wie niet van fietsen houdt, kan nog altijd terecht op de meer dan 300 km wandelwegen in de regio.”

Hans Rey was in augustus overigens medeorganisator van de IschglIronBike-wedstrijd waarin RoelPaulissen een tweede plaats wegkaapte. De wedstrijd, die al aan haar negende uitgave toe was, werd door de overwinnaar, de Elzasser ThomasDietsch, gecatalogeerd als “zeer moeilijk, zelfs voor de elite”.

Voorzichtig beginnen

Als beginner waagt u zich beter niet op zulk terrein. Mountainbiken is immers een sport waar u maar best voorzichtig aan begint, met ritjes op vlak terrein. Vervolgens kunt u dan wat moeilijker terrein, bijvoorbeeld de bossen in de buurt, opzoeken. Het zelfvertrouwen en het uithoudingsvermogen volgen dan vanzelf. Het is ook aanbevelenswaard om mountainbiken in het begin in groepsverband te doen. In het begin is twee uur in het zadel al ruim voldoende en als de bilspieren dan al protesteren, kunt u een tijdje recht op de pedalen lopen. Gemiddeld worden tachtig pedaalslagen per minuut gedraaid op vlak terrein en zestig bergop met kleine versnelling. Aanvankelijk moet vooral aan het uithoudingsvermogen gesleuteld worden. Het aëroob vermogen hangt namelijk af van de intensiteit en de duur van de inspanning die u mettertijd kunt leveren.

Mountainbike is niet echt een goedkope sport. Voor een kwaliteitsfiets betaalt u tussen 1500 en 3000 euro. En om veilig te sporten, moet u ook nog de nodige uitrusting (helm, schoenen, elleboog- en kniebeschermers, handschoenen enzovoort) voorzien. Nog enkele tips: neem een reparatiekit en een fietspomp mee, evenals proviand (suikerwater en energierepen) om de dipjes te overwinnen en stel de hoogte van zadel en stuur juist af (uw fietsverkoper zal u daarbij helpen). Goede rit!

Serge Vanmaercke

Ischgl beschikt nu al over

35 parcours. Verschillende andere

zitten in de pijplijn, zoals

een panoramisch circuit met

blijvend vrij uitzicht op de Alpen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content