LUXEMBURG
Verborgen charme
Voor velen blijft het groothertogdom Luxemburg een assepoester. Ze slooft zich uit als financiële toeverlaat, maar laat haar feeërieke Moezelzoom verslonzen. Voor wie zich buiten de platgetreden paden waagt, ontpopt ze zich echter als een verleidster pur sang, vol verrukkelijk verborgen charme.
TEKST EN FOTO’S : LUC DE DECKER
Al maandenlang lokt een bekende bank haar klanten naar het groothertogdom door haar deuren er ook op zaterdagmorgen te openen. Daarmee bevestigt ze het stereotiepe beeld. Luxemburg draaft op als een commedia dell’arte waarin de financiële wereld de ministaat schraagt, de staalindustrie het land een odeur van hard labeur toeblaast en de Moezelboorden de fijnproevers overtuigen. Als toeristische troefkaart werd steevast de Moezeloever uitgespeeld. De wijngaarden zorgen er voor droge Rivaner en fijnere Riesling. De jongste jaren dendert er echter steeds meer toeristische drukte de rust aan flarden. De sprookjesachtige oasen van authentieke sereniteit worden schaarser.
Gelukkig biedt de groene ministaat een waaier van alternatieven, zowel voor weekendtrips als langere vakanties. In plaats van de Moezel lieten we ons gidsen door de Sûre of Sauer, de grillige rivier die het groothertogdom dwarst van Martelange tot de grens met Duitsland. We bleven niet aan de oevers gekluisterd, maar maakten ommetjes in de wijde omgeving. De Sûre doorkruist zowel de noordelijke Luxemburgse Ardennen als oostelijk Klein Zwitserland, door autochtonen Müllerthal genoemd.
Echternach
is het uithangbord van Klein Zwitserland. Het stadje geniet een kwade reputatie als toeristenfuik. Vooral dagjesmensen zouden er zich laten overspoelen door kitsch en overzoet gebak. Wie een beetje verder kuiert, ontdekt de rust van natuur en boerendorpen. Wie zich graag laaft aan hedendaags hotelcomfort, kan zich ook in de buurt laten verwennen. In de beboste heuvels net boven het meer van Echternach opende de familie Binsfeld het Hôtel Eden au Lac, het enige vijfsterrenhotel in het groothertogdom buiten de hoofdstad. De culinaire hoogstandjes bezorgden het hotel faam. Inmiddels groeide het oord uit tot een aantrekkelijke cocktail van sportieve ontspanning en heerlijke dolce far niente. Inspannen kan men zich in de fitnesszaal en het ruime, overdekte zwembad (dat straks een kopie in open lucht krijgt). De bar blijft binnen bereik.
Voor Luxemburgers is gastronomie een erezaak. Paradoxaal genoeg wordt dat succulente fenomeen toegeschreven aan het onder-ons-gevoel. On se connaît. Wat begon uit angst om geen mal figuur te slaan bij de buren, groeide uit tot verzorgde tafelcultuur. Een tip is beslist de keuken van Hôtel Brimer in Grundhof, een dorp in een oksel van de Sûre. Het viersterrenhotel verwierf een renommee met gastronomische weekends. Naast het seizoenwild, kan u er zich ook te buiten gaan aan omvangrijke visschotels. Of houdt u meer van konijn ? Zoals op tal van plaatsen in het groothertogdom, wordt u er ook in het Nederlands aangesproken.
Hôtel Brimer
vormt een uitstekende uitvalsbasis voor een stevige wandeling door het mooiste en verrassendste gebied van Müllerthal. In de beukenbossen liggen adembenemende rotsformaties verscholen. De paden zijn degelijk onderhouden en goed bewegwijzerd. U kan zich ook laten vergezellen door een ervaren gids, zoals onderwijzer Steyer. Hij geeft niet alleen uitleg over fauna en flora, delft niet alleen het verhaal van de viergodensteen uit de Romeinse tijd in Berdorf op, maar vergast ook op een druppel. Ongetwijfeld begrijpen Vlamingen dit Letzeburgse woord voor een geestrijke drank. De taal, gebaseerd op Germaanse wortels met Franse vertakkingen, leek enkele decennia geleden gedoemd te verdwijnen. Het Duits en vooral het Frans verdrongen het. De jongste jaren maakte het een spectaculaire come-back. Volgens kwatongen schermen de wat gesloten Luxemburgers zich er graag mee af voor de buitenwereld.
Enkele dorpen en bossen verderop, voorbij de ruïnes van het kasteel van Beaufort en de 18de-eeuwse hoeven van Cristnach, vinden we de oorsprong van de druppels : boeren stoken er de verraderlijk sterke eau de vie, de regionale brandewijn op basis van diverse vruchten. “Het begon als een liefhebberij, schakelde over op een bijverdienste en wordt alsmaar belangrijker nu de inkomsten uit de landbouw sterk dalen,” commentarieert boer Dahm, die zijn brandewijn zelf bottelt.
Dahms boerderij ligt volstrekt eenzaam tussen velden en bossen in Lilien. Geen spatje verkeer of bebouwing bezoedelt het landschap. Dit lijkt ideale vakantiegrond. En ook daar vond de veelzijdige familie wat op. Ze toverden een hooizolder om tot kraaknette en best comfortabele studio’s. Voor regendagen is er zelfs een ruime speelkamer ingericht. “Vooral gezinnen met kinderen vinden het hier leuk,” aldus boer Dahm, die trots op een ingelijst document met vier aren wijst. In plaats van sterren deelt de Association pour la Promotion du Tourisme Rural aren uit om de kwaliteit van de vakantieverblijven op het platteland aan te duiden.
In de Luxemburgse
Ardennen, het gebied rond het meer op de Boven-Sûre en Clervaux, geraken we vertederd door Esch-sur-Sûre, een tableau vivant met stenen torens, beboste hellingen én het restaurant van de familie Reumer. “We wonen hier al 26 jaar,” vertelt Roland Streumer, een jonge rijzende ster in het gastronomische universum. Als peuter kwam hij mee met zijn ouders uit het Nederlandse Utrecht. Samen met Portugezen vormen de Nederlanders overigens de grootste groep migranten in het groothertogdom.
Natuurfans blijven wellicht hangen rond het meer van de Boven-Sûre. Geduldigen ontmoeten er dassen en otters. Wie meer oog heeft voor de landelijke traditie, mag Munshausen niet missen, een dorp met 600 inwoners op nauwelijks 4 kilometer van Clervaux. In de bistrot schuif je samen met de lokale bevolking aan tafel. Begin november wordt het er druk op de jaarlijkse paardenmarkt. De trekpaarden werden er in ere hersteld en zijn nu ingespannen om de gemeentelijke tuinen te onderhouden. Of vraagt u liever een koetsier voor een romantische trip in de huifkar ?
Info : Office National du Tourisme, Boîte postale 1001, L-1010 Luxembourg. Of in het Belgische filiaal : Louizalaan 104, 1050 Brussel. Vraag er de brochures “Cultuur ligt in onze natuur” en “Vakantie op het platteland”. U krijgt er ook een uitgebreide hotel- en restaurantgids.
Onderwijzer Steyer gidst u aangenaam langs de grillige rotsen van Klein Zwitserland. Hier valt stress vanzelf weg.
Boer Dahm schenkt zijn eigen (verraderlijke) brandewijn.
Romantische huifkartocht in de Luxemburgse Ardennen.
De ruïne van het kasteel van Beaufort in Klein Zwitserland.
Snuisteren naar antiek op de zondagsmarkt van Echternach.
Het kasteel van Vianden, de trots van het groothertogdom.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier