LUMMEN. SCHERVEN BRENGEN GELUK

Het grootste glasverwerkingsbedrijf van België, GRL uit Lummen, richt een federatie op en bouwt nieuwe installaties in Willebroek, Polen en Bulgarije.

Nog deze maand start VLAR Glasrecyklage met het sorteren van glazen flessen in het milieupark van Willebroek. De onderneming is een samenwerking tussen de Vlaamse Maatschappij voor Afvalrekuperatie (VLAR) en de NV Glas Recyklage Lummen (GRL), die de installatie van 120 miljoen frank en een kapaciteit van 45.000 ton per jaar leverde en plaatste.

GRL is Belgiës grootste glasverwerkingsonderneming. In ’80 richtte Michel Van Swartenbrouck, gedelegeerd bestuurder van de gelijknamige transportfirma, het recyclagebedrijf op. Vandaag haalt de Limburgse KMO met 30 mensen een jaaromzet van 120 miljoen frank. De twee installaties van GRL in Lummen sorteren en zuiveren meer dan 100.000 ton glas per jaar uit een 1500-tal glascontainers, verspreid over heel Vlaanderen (van Hasselt tot Aalst). De gemalen scherven worden verkocht aan buitenlandse glasfabrieken, zoals BSN (Frankrijk) en Awirs (Italië). Daarnaast haalt Van Swartenbrouck eenzelfde hoeveelheid industrieel glas (afgekeurde partijen) op uit Polen, Bulgarije en Rusland. In eerstgenoemde twee landen heeft hij een lokale joint venture opgericht om ter plaatse een installatie voor de verwerking van vervuild glas te bouwen (investering van telkens 50 miljoen frank).

Samen met zusterbedrijf VLAR Glasrecyclage (voor 68,75 % in handen van de VLAR) en drie andere kollega’s GRV-Glasrecyklage, Beverbeek (waarin van Gansewinkel participeert) en Minerale (waarin Watco participeert) richtte GRL eind vorige maand de nieuwe Federatie der Belgische Glasrecykleurs (FBG) op. De vijf leden vertegenwoordigen gezamenlijk 80 % van de sektor, realizeren een omzet van één miljard frank en tellen 100 werknemers. Sinds vorig jaar heeft de VLAR een participatie van zo’n 33 % in het familiebedrijf. In ruil daarvoor bezit GRL een gelijkwaardig aandeel in VLAR Recyclage. Daarnaast heeft Van Swartenbrouck ook nog een belang in GRV Roeselare.

Glasrecyklage zit in de lift. Volgens een recente enquête van Test Aankoop deponeert slechts 56 % van de Belgen hun glasafval in de glascontainer. Het afvalstoffenplan voorziet echter een rekuperatiegraad van 80 %. Op dit vlak is dus nog verbetering mogelijk. “Gelukkig is de kwaliteit van het ingezameld glas zeer goed, ” aldus Van Swartenbrouck : “Binnenkort zullen wij op automatische kleurscheiding kunnen overschakelen. “

MICHEL VAN SWARTENBROUCK (GRL) Grootste glasverwerkingsbedrijf van België start binnenkort ook in Polen en Bulgarije.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content