Luminus wil groot batterijpark bouwen in Gent

Gregoire Dallemagne, CEO van Luminus. © BART DEWAELE

Energiebedrijf Luminus wil op zijn site aan de Ringvaart in Gent een groot batterijpark bouwen. Dat heeft het bedrijf vrijdag aangekondigd.

Luminus heeft een vergunningsaanvraag ingediend voor een batterijproject met een opslagcapaciteit van 400 megawattuur en een vermogen van 100 megawatt, goed voor het dagelijks verbruik van 42.000 gezinnen. Luminus zou de batterijen eind 2026 in gebruik willen nemen.

Het nieuwe batterijproject moet in de plaats komen van twee tot zes gasturbines die Luminus er aanvankelijk wilde bouwen. De bestaande gascentrale aan de Ringvaart blijft wel in bedrijf.

Energiebedrijven zetten steeds meer in op batterijen. Die moeten de nodige flexibiliteit aan het stroomnet geven, om pieken en tekorten door de groei van hernieuwbare energie op te vangen. Concurrent Engie bouwt momenteel in Vilvoorde een van de grootste batterijparken van Europa, ook naast een bestaande gascentrale. Die gascentrales blijven nodig om stroom te produceren op momenten dat er weinig zon en wind is.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content