Louis Vuitton kiest voor Antwerpen

Dit jaar viert Louis Vuitton zijn 150ste verjaardag, en dat is voor ’s werelds grootste luxemerk voldoende reden om de puntjes op de i te zetten. In Antwerpen werd een winkel van meer dan 400 vierkante meter geopend waarin de man centraal staat.

Louis Vuitton, Komedieplaats 14-16, 2000 Antwerpen, www.louisvuitton.com

Y ves Carcelle (55) zit in het midden van de herenafdeling van de Antwerpse winkel, die nog helemaal naar nieuw ruikt. Naast de topman van het luxemerk Louis Vuitton staat een mannequin, met een rugzak uit het beroemde Monogram-canvas en ontworpen door de New Yorkse artistiek directeur van het Parijse merk, Marc Jacobs.

Nieuwe activiteiten

Yves Carcelle, die al vijftien jaar aan het hoofd van Louis Vuitton staat, combineert een scherpe neus voor zaken met een sympathiek karakter. Zijn talent wordt algemeen erkend. Het is geen toeval dat hij enkele jaren geleden in de krant Le Monde Diplomatique een lijst aanvoerde van de cumulaties van directiefuncties en bestuursmandaten in de economische en financiële wereld.

Toch was de rekrutering van ontwerper Marc Jacobs, in 1997, vooral een idee van Bernard Arnault, de grote baas van de overkoepelende luxegroep LVMH. Het contract werd pas getekend na vijf lange maanden onderhandelen met de jonge grunge-rebel uit New York en na de realisatie van een nulcollectie die nooit in de handel is gekomen. Toch bracht de komst van Jacobs de expansie van Louis Vuitton naar andere sectoren in een stroomversnelling.

“Wij waren al de leider in lederwaren en dus moesten we aan een nieuwe groeifase beginnen. Dat hebben we gedaan door actief te worden in de prêt-à-porter voor dames en in schoenen.” Met een verbazend gemak heeft Louis Vuitton domeinen veroverd waarin het geen enkele ervaring bezat. Het merk geeft weinig of geen activiteiten moeten stopzetten wegens een gebrek aan competentie of als gevolg van beoordelingsfouten.

Hier speelt uiteraard de synergie mee tussen een op creativiteit beluste topman en de legitimiteit van de knowhow van de zusterbedrijven binnen de groep LVMH. Dat geldt zowel voor de prêt-à-porter als voor de juwelen – er is net een gloednieuwe collectie met de naam Emprise gelanceerd – of de horloges. “Wij wagen ons pas aan een nieuwe sector wanneer wij voelen dat wij de knowhow beheersen,” legt Yves Carcelle uit. “Twee jaar geleden hebben wij vijftig mensen aangeworven voor de nieuwe Ateliers Horlogers Louis Vuitton in het Zwitserse La Chaux-de-Fonds. De manufactuur maakt componenten en profiteert uiteraard van de knowhow van de zusterbedrijven.”

Nieuwe verkooppunten

Louis Vuitton is niet alleen in steeds meer domeinen actief, maar opent ook de ene winkel na de andere. De nieuwste, die van Antwerpen, is nummer 335.

“Het is geen toeval dat wij deze winkel in het jaar van onze 150ste verjaardag openen,” zegt Yves Carcelle. “Wij hebben in 2004 immers een sterk aanwezigheidsbeleid gevoerd in de vijf steden die heel de wereld als de grote modesteden beschouwt: Parijs, New York, Milaan, Londen en Antwerpen.”

Hebben we dat goed verstaan? Zet Carcelle Antwerpen op het lijstje van de vijf wereldsteden van de mode? “Ja, en dat meen ik. Antwerpen is voor ons een erg belangrijke stad. Wij zijn eerst naar Brussel gegaan, maar dat komt omdat je in de retail pas een winkel opent als je de juiste plaats vindt, voor de juiste prijs en tegen de juiste voorwaarden. Een winkel is een ernstige post op de exploitatierekening, het is geen egotrip.”

De vestiging in Antwerpen is indrukwekkend. Tijdens de officiële opening waren enkele leden van de ‘Antwerpse Zes’ van de partij, zoals Ann Demeulemeester en Walter Van Beirendonck, samen met Laurence Benaïm van de krant Le Monde en Linda Loppa, de directeur van de modeafdeling van de Antwerpse Academie.

Niet alleen het aanbod van de winkel – bagage, lederwaren, schoenen, juwelen, horloges en prêt-à-porter voor heren – is indrukwekkend. De zaak is gevestigd in een negentiende-eeuws pand van architect Louis Serrure, die ook de Koningsgalerij en de Koninginnegalerij in Brussel ontwierp. Het werd in 1836 als herenhuis gebouwd. De 27 meter brede arduinen gevel kijkt uit op de Bourlaschouwburg.

Het interieur van 404 vierkante meter is gebaseerd op het evolutieve concept dat architect Peter Marino voor de winkels van Louis Vuitton in heel de wereld heeft ontwikkeld. Het gebruikte aniegrehout is een duidelijk herkenbare signatuur van Louis Vuitton geworden. En net als in de andere winkels worden ook in Antwerpen enkele antieke stukken uit de collectie van het Musée de la Malle Louis Vuitton in Asnières geëxposeerd.

Nieuwe gezichten

Het jaar van de 150ste verjaardag loopt intussen op zijn einde. De hoogtepunten waren de winkelopeningen in New York, Tokio, Singapore en natuurlijk ook Antwerpen. Bij de producten noteren we een Dammier Géant-bagagecollectie met een groot ruitenpatroon. In de marge van het merk of in samenwerking met andere grote namen was dit ook het jaar van een collector’s bottleMoët & Chandon en vooral van het exclusieve leren interieur dat Louis Vuitton in opdracht van Pininfarina realiseerde voor een auto op een Lotus-chassis. Over de projecten voor volgend jaar is Yves Carcelle weinig loslippig.

We weten wel dat Jennifer Lopez, die zich heeft ontpopt als een geraffineerde vrouw, een begaafde actrice, een boeiende zangeres en een bekoorlijk fotomodel, in de volgende campagnes zal worden vervangen door namen als Naomi Campbell, Angela Lindvall en Kate Moss, gezichten die in sommige gevallen wat uit de belangstelling zijn verdwenen. Ook goed nieuws is dat het merk wellicht een beroep zal doen op actrice Diane Kruger – de partner van Brad Pitt in de sandalenfilm Troy – en misschien het gezelschap zal krijgen van Christina Ricci, Scarlett Johansson en Chloe Sevigny. Maar dat hebben we niet van Yves Carcelle, zodat voorzichtigheid geboden blijft.

De voorzitter bevestigt dan weer wel dat Marc Jacobs, wiens contract met tien jaar verlengd is en die graag samenwerkt met hedendaagse avant-gardekunstenaars ( Stephen Sprouse, Julie Verhoeven, Takashi Murakami), het territorium van Louis Vuitton volgende lente verder zal uitbreiden met een reeks zonnebrillen die Jacobs in samenwerking met muzikant en producer Pharell Williams ontwerpt. Vraag uw kinderen maar wie Williams is, zij weten het vast en zeker…

INCHECKEN IN HOTEL MURANO,

EN WEG IS DE STRESS 92

gastro 96

golf 97

mobiel 98

BOEKEN 100

agenda 106

Serge Vanmaercke

Louis Vuitton is niet alleen in steeds meer domeinen actief, maar opent ook de ene winkel na de andere. De nieuwste, die van Antwerpen, is nummer 335.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content