Los Amantes del Circulo Polar

Toeval en noodlot bepalen de levensloop van de twee geliefden in Julio Medems geïnspireerde variatie op het “Tristan en Isolde”- thema.

Los Amantes del Circulo Polar opent met beelden van een mysterieuze vliegtuigcrash in de sneeuw. Voor zijn verhaal over de passionele en geheime liefde tussen Otto en zijn stiefzus Ana, koos de Spaanse regisseur en scenarist Julio Medem (maker van Vacas, het bloedmooie La Ardilla Roja en Tierra) voor een circulaire puzzelstructuur. Want zijn de namen Ana en Otto ook geen palindromen?

Julio Medem laat niets aan het toeval over. Zij het evenwel uitsluitend in zijn montage, de soms surrealistische sfeerschepping en de opwindende beeldregie. Medems verhalen hangen aan elkaar van toevaligheden. Zijn personages worden gedreven door hun lotsbestemming. Zo ook Ana en Otto, die elkaar op achtjarige leeftijd ontmoeten en wiens verdere leven door een opeenvolgende reeks van toevalligheden met elkaar wordt gelinkt. Otto’s grootvader was bijvoorbeeld een Duitse parachutist – genaamd Otto – die trouwde met een Spaanse. Dit feit uit zijn verleden zet Otto ertoe aan piloot te worden. De scheiding van Otto’s ouders die Otto’s vader – onrechtsreeks door toedoen van Otto – in de armen drijft van de moeder van Ana is dan weer een andere samenloop van omstandigheden die de passionele verhouding tussen Otto en Ana zal bepalen.

Medem houdt de aandacht van de toeschouwer in een ijzeren greep door zijn verhaal in verschillende hoofdstukjes op te delen. In elk hoofdstuk geven Ana en Otto om beurt hun visie op de feiten. Door dit steeds wisselend vertelstandpunt, krijgt de kijker op het einde de volledige puzzel toegereikt en is hij de enige die een globale visie heeft op de tragische liefdeshistorie van Otto en Ana.

Los Amantes del Circulo Polar vertelt tevens het verhaal van de eeuwige liefde. De protagonisten isoleren zich in hun kleine beperkte wereld en laten zo goed als geen communicatie toe. “Ik kan een geheim bewaren” werpt Ana haar moeder toe als ze deze met haar nieuwe minnaar op straat tegenkomt. Inderdaad: de (verboden) liefde tussen Ana en Otto is het geheim van beide geliefden. Hun leven zit besloten in een cirkel; de cirkel van het leven die, als je Medem mag geloven, geen begin en geen einde kent maar zich voortdurend herhaalt. De menselijke fantasie en droomwereld roept Julio Medem op in de soms magisch-realistische sfeer. Het surreële maakt trouwens steevast deel uit van zijn uniek universum. De aparte sfeer van Los Amantes wordt ondersteund door een uitstekende acteursbezetting, die garant staat om zich probleemloos in Medems betoverende wereld te wentelen.

Piet Goethals

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content