Loop eens een marathon

Marleen Finoulst Hoofdredacteur Bodytalk en arts

Een marathon lopen is niet langer voor de happy few. Integendeel, het lijkt wel de nieuwe hype.

De kranten staan er bol van: artikelen over mensen die zich uit hun zetel hijsen en zich in no time klaarstomen om een marathon te lopen, toch een sportieve topprestatie.

Voor een actief leven is natuurlijk zeer veel te zeggen: sportieve mensen zijn niet alleen gezonder, ze voelen zich ook beter in hun vel, lopen minder risico op depressies en voelen de jaren niet zo. Ze houden hun lichaamsgewicht beter op peil en zien er gewoon beter uit. Of je, om daar allemaal toe te komen, sportieve prestaties moet neerzetten als een marathon, is er echter over.

Mensen die jaren niet aan sport hebben gedaan in één jaar klaarstomen voor de marathon: dat is nochtans het concept van het Canvasprogramma Marathon op zondagavond. De OverLeven-redactie selecteerde zes deelnemers uit meer dan 2000 kandidaten. Drie mannen en drie vrouwen die nooit gesport hadden, maar wel zeer gemotiveerd moesten zijn om het roer drastisch om te gooien. De kandidaten engageerden zich voor een jaar van lijden en pijn, maar tegelijkertijd voor een uniek aanbod van Canvas. Begeleid worden door topexperts van de KU Leuven, dezelfde specialisten die raad geven aan Tom Boonen en Kim Gevaert. Doel is de marathon in New York uitlopen.

Volgens Christophe Delecluse, bewegingsexpert van de KU Leuven en een van de topexperts betrokken bij het Canvasprogramma, kunnen hart en longen zo’n intensieve omschakeling best aan, maar vormen de gewrichten de zwakke plek. Spieren, pezen en gewrichten die jarenlang amper gebruikt zijn, hebben meer tijd nodig om stevig en sterk te worden. De meeste deelnemers in het Canvasprogramma hebben, ondanks de intensieve professionele begeleiding en het perfect aangepaste schoeisel, toch te kampen met overbelastingsletsels, zo blijkt.

Mensen die zich geroepen voelen om na het bekijken van het Canvasprogramma sport in hun leven te integreren, doen het daarom beter wat kalmer aan. De mogelijkheden zijn divers. Je kan je inschrijven in een goed fitnesscentrum met begeleiding of deelnemen aan een Start-to-Runprogramma, waarin je in tien weken tijd een afstand van vijf kilometer leert lopen zonder problemen. In de Start-to-Rungids vind je alle informatie hierover (www.starttorungids.be). Belangrijk daarbij is dat je een sociaal kader rond de sport creëert: doe iets wat je graag doet met mensen die je liggen.

Info: www.starttorungids.be; www.canvas.be/marathon

Marleen Finoulst

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content