‘Loonoverleg dateert uit een andere tijd’
In de aanloop naar 1 mei liet Connor Rousseau (Vooruit) zich ontvallen dat bedrijven geen dividenden mogen uitkeren als er geen loonstijging voor de werknemers af kan. “Die tegenstelling tussen arbeid en kapitaal is ouderwets”, vindt Geert Janssens, hoofdeconoom van Etion.
1 Wat kan er beter aan het loonoverleg?
“De tweedeling tussen het kapitaal en de arbeiders is in veel bedrijven achterhaald. Het loonoverleg dateert uit een andere tijd. Het gaat ervan uit dat alles eenheidsworst is. Veel bedrijven hebben een moeilijk jaar beleefd, maar sommige hun beste jaar ooit. Die bedrijfsleiders willen extra loon geven, als beloning. Zij kunnen dat niet, omdat er centraal is beslist dat een loonstijging niet aan de orde is.”
2 Hoe zou u werknemers in de winst laten delen?
“Als medewerkers aandeelhouders zijn, zijn ze het meest betrokken. Maar dat is een grote sprong. Begin met een winstpremie. Dat is een bedrag voor alle medewerkers of een percentage van het brutoloon dat enkel kan worden gegeven als er winst is. Een andere optie is een bonus CAO90, gekoppeld aan het halen van een collectieve doelstelling. Maak daar een gezamenlijk project van. Laat medewerkers elke maand weten hoever ze van de bonus staan.”
3 Zijn de geesten van ondernemers aan het rijpen?
“Meer en meer. Als werkgevers tegen hun medewerkers zouden zeggen: ‘we hebben samen die koek gebakken en iedereen krijgt zijn deel’, dan vermijd je discussies zoals die zich tijdens het loonoverleg ontsponnen. Je hebt mensen op de werkvloer nodig die mee nadenken om de disruptie in veel sectoren op te vangen.”
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier