Lokale besturen kiezen massaal voor aanvullend pensioenplan

De tweede pensioenpijler voor de contractuele medewerkers van de lokale besturen is een succes. Al 370 Vlaamse gemeenten, OCMW’s en andere lokale besturen (zoals autonome gemeentebedrijven en intercommunales) hebben een intentie- verklaring goedgekeurd om mee te stappen in het gezamenlijke systeem. Momenteel zijn er 34.000 contractanten of contractuele ambtenaren. Een aanvullend gekapitaliseerd pensioenstelsel voor contractuele ambtenaren is meer dan nodig, benadrukt de Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten (VVSG). Contractuele medewerkers doen hetzelfde werk als vastbenoemde ambtenaren, krijgen hetzelfde loon maar een pensioen dat tot 50 procent lager kan zijn. Een aanvullend pensioen moet de contractanten extra pensioengeld garanderen

De VVSG kwam in samenwerking met de vakbonden en de RSZ voor de lokale besturen tot een akkoord om via een groepsverzekering te starten met een tweede pensioenpijler voor contractanten. “Momenteel zijn er drie initiatieven”, zegt Mark Suykens, directeur van de VVSG. “Er is er een van de provincie Antwerpen, dat niet alleen openstaat voor eigen werknemers maar ook voor die van lokale besturen. Ook de provincie Limburg start met een tweede pensioenpijler waaraan gemeenten en OCMW’s kunnen meedoen.” En er is het stelsel van de VVSG voor alle Vlaamse lokale besturen dat al bijna 400 deelnemers telt.

De besturen kiezen voor 1 tot 2 procent als bijdragevoet. Suykens: “We zeggen: begin bescheiden en daarna kun je de bijdragevoet verhogen. Ik heb het eens vergeleken met de pensioenen in de privésector en daar zijn al die pensioenfondsen begonnen met 1 procent bijdrage of iets meer. Het initiatief van de provincie Antwerpen met bijdragevoeten van 4, 5 of 6 procent is volgens ons budgettair onverantwoord. Het lage startbedrag als bijdrage betekent dat je aan het einde van het jaar nog niet veel opgespaard hebt. Voor de contractanten die op 1 januari 2011 met pensioen gaan, zal het gespaarde bedrag niet veel meer voorstellen dan wat zakgeld. Maar hoe langer je het uitstelt hoe langer het duurt voor mensen van de voordelen van een tweede pijler kunnen genieten.”

Een tweede pensioenpijler voor lokale contractuele medewerkers is ook nodig omdat hun aantal nog altijd toeneemt. Ze maken nu al 60 procent van het personeelsbestand uit. In de loop van juni vindt de definitieve toewijzing van de verzekeringsmaatschappij plaats waarmee de VVSG gaat samenwerken om die tweede pijler op te zetten. Er zijn vijf kandidaten. Het systeem zal dan met terugwerkende kracht (startdatum 1 januari 2010) worden ingevoerd.

A.M.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content