Logeren bij Trump in Washington
Exclusief vastgoed blijft fortuinen aantrekken én maken. Het makelaarsnetwerk Engel & Völkers, gespecialiseerd in luxevastgoed, presenteerde recordcijfers. En Donald Trump verleidt de superrijken met zijn resorts en condominiums.
“De luxewereld blijft fascineren en intrigeren. De merken die synoniem zijn voor luxe, strijken neer op plaatsen in de wereld die een enorme aantrekkingskracht uitoefenen op de rijken der aarde”, gaf de vastgoedconsultant CBRE onlangs aan in zijn jaarlijks rapport over de luxesector. CBRE stipte ook aan dat in de ogen van die vip-consumenten de ervaring in de toekomst zwaarder weegt dan de producten zelf.
Een Parijse boetiek stelt bijvoorbeeld drie gepersonaliseerde appartementen of suites ter beschikking van haar voornaamste klanten. Gegoede kopers kunnen daar zolang ze willen kleding passen, bijgestaan door een persoonlijke stiliste. U vermoedt al dat die appartementen zich niet in de buitenwijken van de Franse hoofdstad bevinden. Soms gebeurt het dat de klant samen met de kleding ook het pand wil kopen.
Het luxesegment zet nog altijd een groeivoet neer die bij de minder gegoeden een wrang gevoel kan opwekken. In zijn jaarverslag 2015 heeft de beursgenoteerde vastgoedgroep Engel & Völkers het over recordverkoopcijfers. De omzet van de makelaarsketen die gespecialiseerd is in luxevastgoed steeg met 100 miljoen euro en de commissies klommen met 36,4 procent tot 409,8 miljoen euro. “Nooit tevoren zagen we zo’n grote stijging van de inkomsten”, verklaarde Christian Völkers, CEO en oprichter van Engel & Völkers AG.
De groei in het dure residentiële segment doet zich in alle Europese landen voor. In Italië klom Engel & Völkers met 74 procent. In Spanje stegen de inkomsten met 27 procent. En in België werd een comfortabele groei van 22 procent genoteerd. De onderneming verovert ook marktaandeel op belangrijke vastgoedmarkten buiten Europa. Een stevige expansie in Noord-Amerika leidde tot een verhoging van de inkomsten met 133 procent.
Vorig jaar werd het zevenhonderdste agentschap geopend en de onderneming heeft nog steile uitbreidingsplannen, waarbij ze voorrang wil geven aan Europa en Noord-Amerika. Die expansie vertaalt zich in een toegenomen behoefte aan gekwalificeerd personeel: “Dit jaar nog willen we 2000 vastgoedagenten rekruteren”, stelt Christian Völkers. In België is de groep op zoek naar franchisenemers in het noorden van Brussel, Leuven, Namen en aan de Belgische kust.
Geen garantie op meerwaarde
In ons land is discretie een jobvereiste voor wie in exclusief vastgoed handelt. Op de internationale onlinemedia gaat het er iets minder discreet aan toe. Er gaat geen week voorbij of er wordt melding gemaakt van de aan- of verkoop door een showbizz- of sportvedette van een villa met een onmetelijke oppervlakte gelegen op een droomlocatie. Recente voorbeelden zijn John Legend, Moby, Cristiano Ronaldo, Jean-Claude Van Damme en Bruno Mars.
Zulke gemediatiseerde transacties worden overigens niet noodzakelijk met succes afgerond. De eigendom van Mike Tyson in Farmington (Connecticut) heeft een bewoonbare oppervlakte van 4650 m2 en 21 slaapkamers. De onderhoudskosten lopen op tot tientallen duizenden dollars per maand. Gerechtelijke strubbelingen en de vastgoedcrisis hebben er nu voor gezorgd dat zijn echtgenote het onroerend goed voor een vriendenprijsje verkocht heeft aan de rapper 50 Cent. Dat men de gelegenheid krijgt in de vroegere slaapkamer van een celebrity te slapen, is geen overtuigend verkoopargument meer als de lasten of de architectuur te wensen overlaten.
In eigen land stelde Marc Coucke, de onstuimige voorzitter van KV Oostende en ex-patron van Omega Pharma, onlangs zijn oude villa in Vichte bij Kortrijk te koop. Die ligt op een perceel dat kleiner is dan de oppervlakte van de villa van Tyson en heeft een bewoonbare oppervlakte van ‘slechts’ 590 m2 met vijf slaapkamers en een overdekt zwembad. De prijs kan bescheiden genoemd worden: 1,3 miljoen euro.
Het Dubai van Zuid-Amerika
Daartegenover staat dat een uitzonderlijk appartement in een buitengewoon goed gelegen gebouw in Monaco, de City (Londen) of Manhattan een uitstekende belegging blijft, ondanks de exorbitante vraagprijzen per vierkante meter. Een aantal nieuwere en oudere projecten koppelen overigens luxeappartementen en gepersonaliseerde dienstverlening aan een nabijgelegen hotel.
Donald Trump (Trump Hotel Collection) heeft een deel van zijn enorme fortuin te danken aan die commercieel lonende formule. Dankzij zijn adresboekje slaagt hij er al geruime tijd in vóór iedereen gebouwen op te trekken op plaatsen waar meerwaarde zo goed als voor de hand ligt. Alleen al in New York bezit de vastgoedmagnaat niet minder dan dertien ideaal gelegen adressen, waaronder het emblematische Trump Parc, Parc East (Central Parc) en Park Avenue.
Sinds enkele jaren spreidt de Trump-groep haar vleugels richting Toronto, Vancouver, Rio, de Filipijnen, Uruguay en Istanboel. Surfend op de aanleg van het nieuwe kanaal in Panama, opende hij in juli 2011 een nieuw gigantisch hotel, de Trump Ocean Club, het eerste in zijn soort buiten de Verenigde Staten. Het uitgebreide woon- en hotelcomplex is een ontwerp van het Colombiaanse architectenbureau Arias Serna Saravia en kostte 430 miljoen dollar. Met zijn 70 verdiepingen en zijn 284 meter hoogte is de zeilvormige wolkenkrabber, die herinnert aan de Burj al Arab (Dubai), het hoogste gebouw in Latijns-Amerika.
Een overnachting in de goedkoopste kamer kost 300 dollar. Voor dat bedrag krijgt u toegang tot de hele infrastructuur van het gigantische gebouw, dat 47 suites omvat, 37 liften, een casino, een vergadercentrum van 4200 m2, een terras van 900 m2 met uitzicht over de Stille Oceaan, evenals een beveiligd privéstrand op een nabijgelegen eiland. Om eigenaar te worden van een van de appartementen in het bijcomplex, getooid met twee enorme standbeelden van de Colombiaanse schilder Fernando Botero, moest 250.000 tot 1 miljoen dollar op tafel gelegd worden. Alles bij elkaar is het risico om te speculeren op wat de Amerikanen nu al omschrijven als het ‘Dubai van Zuid-Amerika’ vrij beperkt.
De witte handschoenen van Trump
In juli 2014 begon de tycoon die mikt op het Witte Huis, samen met zijn kinderen Donald Jr., Ivanka en Eric met de renovatie van het oude postkantoor van Washington DC. Trump herontwikkelt het gebouw tot een hotel- en wooncondominium van standing. Op het programma staan 250 luxekamers, penthouses en suites, goed voor een investeringsbudget in de buurt van 200 miljoen dollar. De opening is nakend.
Naast zijn toenemende portfolio met hoteldiensten verhandelt de flamboyante presidentskandidaat voor een fikse prijs zijn luxeappartementen via zijn makelaarsbedrijf Trump International Realty, waarvan de slogan luidt: ‘Waar u ook wil kopen, verkopen of huren, de afdeling Elite van Trump International Realty staat tot uw dienst met witte handschoenen en superieure kwaliteit.’ Het eerste penthouse dat op de website te koop aangeboden wordt, is gelegen in Central Park West (Manhattan) en biedt een panoramisch uitzicht op de Chrysler-building en de Empire State. Voor de 150 m2 wordt 8,1 miljoen dollar gevraagd. Andere verkochte appartementen bevinden zich in New York, Chicago of Las Vegas. De investeerders worden met een vampglimlach opgewacht door Susan James, de directrice van de residentiële verkoop.
Philippe Coulée
In ons land is discretie een jobvereiste voor wie in exclusief vastgoed handelt.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier