Localismus: Het digitale bedrijfsrestaurant

Met zijn onlinecateringdienst zit het zakenmodel van Localismus dichter bij dat van een kmo-dienstenleverancier als Odoo dan bij dat van een maaltijdleverancier als UberEats.

1 Hoe werkt het? “Net als een fysiek bedrijfsrestaurant, met dat verschil dat de keukens zich buitenshuis bevinden, bij de lokale traiteurs. Bestellen gebeurt via het internet, de maaltijden worden geleverd en de medewerkers krijgen een lunch van goede kwaliteit”, zegt medeoprichter Morgan Vanderelst (op de foto links). Alles wat de zaak ingewikkeld kan maken, zoals de logistiek of de boekhouding, neemt Localismus voor zijn rekening. Het Bergense bedrijf is een cateraar-manager voor zijn klanten. Onder meer Danone, Infrabel en Samsung zijn klant.

2 Wat was het effect van de pandemie? Tijdens de eerste lockdown in maart 2020 zag Localismus het aantal bestellingen instorten. “Min 91 procent in drie dagen”, zegt Vanderelst. “En onze activiteiten waren al sterk seizoensgebonden door de vakantieperiodes. Onze volumes begonnen heel geleidelijk weer te stijgen toen de mensen weer naar kantoor konden gaan.”

3 Wat is het voordeel voor traiteurzaken? Localismus factureert zijn diensten aan de bedrijven die klant zijn, terwijl de basisdienst voor de traiteurs gratis is. Willen de traiteurs meer diensten, dan kunnen ze intekenen op betalende diensten zoals een systeem voor klantengetrouwheid of een aparte ticketing voor koud en warm eten. Voor traiteurs is Localismus een manier om recurrente inkomsten te genereren met een efficiënt leveringssyteem.

4 Wat is de omzet? Vorig jaar haalde het bedrijf, dat al een paar jaar bezig is, 550.000 euro omzet, met een gemiddelde groei van 120 procent. Het bedrijf, dat break-even draait, heeft met Christian Castelain (op de foto rechts), een van de oprichters van het softwarebedrijf Easi, een ervaren investeerder aan boord.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content