LITERATUUR

In de plaats van liefde

Een Zuid-Afrikaanse ondernemer, oprichter van een florerende internetkunsthandel, heeft zorgen. Tot dusver kon hij zijn cocaïneverslaving en heimelijke uitstapjes naar gore buurten voor zijn gezin verborgen houden. Deze imponerende roman van Etienne van Heerden (1954) biedt de gulzige lezer alles wat hij kan verlangen: meeslepend verhaal, kundig vervlochten culturele verwijzingen, onmiskenbare politieke onderlaag en personages van vlees en bloed. Een van dé topromans van 2006.

Bezige Bij, 510 blz., 29,90 euro.

Calamiteitenleer voor gevorderden

Er prijkt wél een foto van Marisha Pessl (1977) op de Nederlandse vertaling van haar gehypete debuutroman, over de hele achterflap zelfs. Dat is nieuws, omdat haar Amerikaanse uitgever haar te knap vond voor de omslag. Ook dat is een stunt, zoals alles aan dit overweldigende debuut van verbaal en mediageniek vuurwerk getuigt. Plot en personages overtuigen niet, maar de snedige, soms ook sierlijke stijl en de speelse literaire verwijzingen redden dit mysterie rond een elitaire studentenkliek.

Anthos, 549 blz., 24,95 euro.

De schaduw van de wind

Met een uitdijende roman over Barcelona, boeken, mysterie én (weerbarstige) liefde heeft Carlos Ruiz Zafón (1964) een literaire bestseller geschreven. Het verhaal begint wanneer een knaap een boek krijgt op het Kerkhof der Vergeten Boeken in het oude centrum van Barcelona. Een leesavontuur.

Signature, 543 blz., 19,95 euro.

Het ongrijpbare meisje

Af en toe doemt dezelfde femme fatale op in het leven van een Unesco-tolk. Steeds weer laat ze hem ontredderd achter. Ondertussen verstrijken de decennia, wat Mario Vargas Llosa (1936) de gelegenheid biedt om ook markante maatschappelijke gebeurtenissen uit de jongste halve eeuw te beschrijven.

Meulenhoff, 334 blz., 19,95 euro.

Het derde huwelijk

Een homoseksuele werkloze locatiescout krijgt van een wildvreemde man een lucratief voorstel: hij moet trouwen met diens Afrikaanse vriendin. Zodra het meisje de Belgische nationaliteit heeft verworven, kan hij van haar scheiden. Zo begint de jongste roman van Tom Lanoye (1958). Het boek barst van de sterke ideeën, maar Lanoye werkt ze niet allemaal uit.

Prometheus, 339 blz., 19,95 euro.

Een goede dag om te sterven

Als je bereid bent te sterven voor Allah, is elke dag een goede dag om te sterven. Zo motiveerde een commandant de Iranese soldaten tijdens de oorlog tegen Irak. David Danish (1966) maakte dat front mee als soldaat, in 1990 vluchtte hij naar Nederland. In zijn debuutroman verwerkte hij zijn Iranese ervaringen.

De Geus, 350 blz., 22,50 euro.

Uit liefde voor het leven

Een roman van een 86-jarige feministe is niet echt om naar uit te kijken? Dat is buiten Benoîte Groult (1920) gerekend. Zelden is er met zoveel kwinkslagen en zoveel levenslust geschreven over het leven van zowel rijpere als oudere dames.

Arena, 252 blz., 18,95 euro.

De smaak van bier

Gestoofd witloof met in Palm gebraiseerde varkensschenkel? Dergelijke recepten vinden we in dit boek dat de trap vormt tussen keuken en kelder, de brug tussen fornuis en bierkrat. Biergoeroe Jef van den Steen en bierkok Stefaan Couttenye van Gasthof ‘t Hommelhof in Watou slaan de handen in elkaar.

Davidsfonds, 158 blz., 34,50 euro.

Wereldwijnen

François Morel en Jacques Dupont beschrijven topwijnen. Alle windstreken komen aan bod, maar alleen de toppers worden gesavoureerd. Exquise wijnen, bijzondere verhalen, een heerlijk boek.

Lannoo/Spectrum, 359 blz., 29,95 euro.

Château Grand Cru

Herwig Van Hove heeft een duidelijke mening over wijn. Hij verwoordt zijn visie kritisch, ad rem en leerzaam. In dit grand-cruboek wikt en weegt hij kwaliteitswijn. En hij pleit voor wijn bij de maaltijd.

Globe, 359 blz., 24,90 euro.

Rood, wit en overal gedronken

Natalie MacLean neemt ons mee op een eigenzinnige reis door de wijnwereld. Ze vertelt de verhalen achter beroemde wijngaarden, ontmoet grote namen in de chateaus en morst tussendoor wijn op het tafellinnen van een sterrenrestaurant.

Sirene, 304 blz., 19,95 euro.

Cocktails voor elke dag, voor iedereen

Champagne, calvados, Martini Rosso en een cherrykriek? Die mix vormt een French kiss. In deze shaky bundel geeft Stefaan Van Laere cocktails naar ieders meug, ook zonder alcohol.

Davidsfonds, 88 blz., 14,95 euro.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content