LINUX: NOG LANG GEEN WINDOWS

Heersende computerplatformen worden niet verdrongen. Ze worden gewoon onbelangrijk omdat er nieuwe markten en nieuwe types van gebruik ontstaan. Microsoft is samen met de pc groot geworden. Linux en andere open source-software groeien in het spoor van het internet.

“Linux is populair geworden voor webservers. Nu wordt het geaccepteerd voor databases. De volgende stap zijn toepassingen,” zegt managing director Europe William Cobert van VA Linux Systems. Databases als Oracle, Sybase en IBM DB2 komen nu direct ook op Linux uit. SAP, de belangrijkste leverancier van geïntegreerde software voor bedrijfsbeheer, is klaar met een versie op Linux. Het legendarische Borland/Inprise heeft een ‘ Kylix‘-programmeeromgeving aangekondigd om een massa Windows-ontwikkelaars de kans te geven om ook voor Linux te schrijven.

De volgende – en moeilijkste – stap voor Linux is de popularisering van een eigen ‘desktop omgeving’: een klik-en-sleep gebruikersinterface die applicaties laat samenwerken met het gemak van Windows. “Ons doel is van Linux ook op de desktop ( nvdr – pc en aanverwanten) belangrijk te maken,” stelt Cobert onomwonden.

Een jaar na het pieken van de hype lijkt er op dat front weinig te gebeuren, maar dat is schijn. Half augustus stonden Compaq, IBM, Sun Microsystems, Hewlett-Packard en andere aan de wieg van de Gnome Foundation, een industrieplatform dat de ontwikkeling van de Gnome-interface moet coördineren. Gnome – letterlijk: aardgeest, kabouter, maar juister het Gnu Network Object Model Environment – is gestart door de Mexicaanse netwerkbeheerder Miguel de Icaza, die nu in de VS een tweede Linus Torvalds aan het worden is.

“Gnome bestaat intussen uit honderden ontwikkelaars wereldwijd. Sun zal zijn Common Desktop Environment ( nvdr – Suns equivalent van de Windows desktop) door Gnome vervangen. Hewlett-Packard zal hetzelfde doen,” zegt Peter Vandenabeele, die zich onbeschroomd tot het Gnome-kamp bekent.

Want niet iedereen doet dat. In Duitsland wordt namelijk al veel langer het rivaliserende KDE-project gecoördineerd, voluit K Desktop Environment. Het Duitse SuSE – met zijn meer dan 500 werknemers veruit de grootste Linux-ontwikkelaar in Europa – patroneert de Gnome Foundation niet. En ook KDE is volledig ‘open source’ sinds het Noorse Trolltech in september afzag van zijn rechten en een aantal codebibliotheken, die door KDE worden gebruikt, ook onder de General Public License (GPL) publiceerde. “Een overdonderend succes,” noemde Trolltech-president Eirik Eng de actie, toen hij twee weken geleden aankondigde dat ook Qt/Embedded onder de GPL zou uitkomen. Ook Trolltech springt immers mee op de nieuwste trend om Linux voor allerlei internetapparaten, organisers, settop-dozen en zelfs industriële controllers te gaan gebruiken.

Het valt af te wachten of de broederstrijd de ontwikkeling voor desktoptoepassingen onder Linux zal hinderen.

Linux behoeft voor de desktop immers nog altijd een ‘killer application’, wat Office geweest is voor Windows. Een kandidaat is StarOffice van Sun Microsystems. “De compatibiliteit met Microsoft Word is goed, al kunnen er wel problemen zijn met letterfonts,” zegt Jasper Nuyens van Life. “Voor andere toepassingen is de compatibiliteit minder.”

StarOffice wordt gratis verspreid, maar is geen open source-software. “Sun heeft er zich nu toe verbonden om StarOffice vanaf versie 6 onder GPL te brengen,” onderstreept Peter Vandenabeele van Mind. Het monolithisch programma wordt nu in functionele modules gehakt, die door de vrijwilligers-ontwikkelaars van de open source-beweging veel beter te behappen zijn. Gnome vervangt dan de eigenzinnige grafische interface van StarOffice. “Het wordt echt mogelijk om Linux zowel op het werk als privé op de desktop te gebruiken,” voorspelt Peter Vandenabeele.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content