Liefdesverklaring aan Rotterdam
Het Museum Rotterdam heropent in het Timmerhuis, een multifunctioneel gebouw getekend door Rem Koolhaas.
Museum Rotterdam vertelt al meer dan honderd jaar het verhaal van de stad, met een collectie van meer dan 100.000 erfgoedobjecten. Het museum huisde sinds 1953 in een zeventiende-eeuws stadspaleis. De grote bezuinigingen in de Nederlandse cultuursector noopten het andere locaties te zoeken. Na drie jaar van pop-uptentoonstellingen in de stadswijken en grote presentaties in het oude havengebied is het museum in februari teruggekeerd naar een eigen stek in het hart van de stad.
Verleden en toekomst
“En wat voor een stek”, zegt Rob Noordhoek van Museum Rotterdam. “Het Timmerhuis ligt in de wijk waar in de vijftiende eeuw het eerste stadstimmerhuis stond. De opslagplaats voor het materiaal van de stadsdiensten werd tijdens de Tweede Wereldoorlog verwoest. In 1950 verrees een nieuw stadstimmerhuis, van waaruit de wederopbouw werd geleid. De wereldberoemde architect Rem Koolhaas en zijn bureau OMA integreerden dat gebouw in een nieuw ontwerp. Het museum vult de grote ruimte tussen het staal en het glas van Koolhaas’ nieuwe Timmerhuis en het beton en de baksteen van het oude hoofdkwartier van de wederopbouw. Net zoals het museum is het nieuwe Timmerhuis een icoon dat het verleden en de toekomst van de stad met elkaar verbindt.”
Met het ontwerp bevestigt Rotterdam zich als architectuurstad. Het Timmerhuis staat symbool voor de metamorfose die de binnenstad heeft ondergaan. De afgelopen jaren zette het bestuur in op verdichting. Bewoners en diensten moesten terug naar het hart van de stad. In het Timmerhuis komen cultuur, ontspanning, wonen en werken samen in één gebouw. Op de eerste tot de vijfde verdieping werken 1800 stadsambtenaren. Van de zesde tot de veertiende verdieping zijn er 84 appartementen. Op de benedenverdieping zijn er winkels, horeca en het museum.
Schat in een schoen
Het nieuwe Timmerhuis kostte 100 miljoen euro en is opgevat als een zwevende wolk van glas en staal. Het Vlaamse staalbedrijf CSM leverde het staal, goed voor een halve Eiffeltoren. In de bouwput groeven archeologen bijzondere vondsten op over hoe de Rotterdammers tussen 1400 en 1800 woonden. “De meest bijzondere vondst is een oude kinderschoen met 477 zilveren munten. De eigenaar heeft zijn spaargeld wellicht verborgen tijdens de woelige Tachtigjarige Oorlog, in afwachting van minder roerige tijden. De schat werd een van de pronkstukken in onze vaste collectie”, vertelt Noordhoek.
“Rotterdam is een stad met een oude ziel en een jong hart. Ons museum doet recht aan het bijzondere karakter van de Rotterdammers: hun zin voor verandering, hun verscheidenheid en hun geloof in de toekomst. In drie grote presentaties ga je op ontdekkingstocht door onze veelzijdige stad.”
In het eerste deel leren de bezoekers de mensen achter de skyline kennen, vijf gewone Rotterdammers met een bijzondere passie. Ze staan symbool voor hedendaagse ontwikkelingen en thema’s als duurzaamheid, jong ondernemerschap, stadslandbouw, zorg voor elkaar en arbeidsmigratie. Daarna struin je door de geschiedenis van de stad langs zeecontainers vol erfgoed van de prehistorie, over de middeleeuwse koopmansstad, de industriële havenstad tot de internationale, hippe stad van vandaag. Tot slot kom je in een wisseltentoonstelling, die op dit ogenblik gaat over het optimisme van de wederopbouw.
Frederic Eelbode in Rotterdam
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier