Liefde voor Duitsland

De tiende verjaardag van de Duitse eenmaking wordt in België nauwelijks herdacht. Zeer ten onrechte, meent Dirk Rochtus (39), docent Duits en politieke wetenschappen aan de Lessius Hogeschool in Antwerpen. Op 18 oktober organiseert de Werkgroep Duitslandstudies het colloquium ‘Duitsland, tien jaar na de eenmaking’.

De Scheldestad blijft een belangrijke economische uitvalsbasis voor Duitsland. Rochtus bevordert de Duitslandliefde in Vlaanderen. Zijn doctoraalscriptie, in boekvorm verschenen in 1999 ( Zwischen Realität und Utopie. Das Konzept des Dritten Weges in der DDR), ontving lof van onder meer de Neue Zürcher Zeitung.

Jan De Piere en Rochtus richtten samen het Centrum voor Duitslandstudies (Cedus) in Antwerpen op. Cedus herbergt een unieke Duitse vakbibliotheek – 2000 boeken en honderden tijdschriften – en organiseert colloquia en voordrachten.

Duitsland is de jongste jaren niet bepaald hip, en het Duits verliest in België terrein. Na de val van de Muur koos 70% van de studenten aan de Handelshogeschool Antwerpen voor Duits als derde taal, vandaag 50%. Het Costa del Sol-effect zuigt de jeugd naar het Spaans, denkt Rochtus.

De Schöngeist is opgegroeid in een huis met kunst en relaties. Zijn vader was de bankier Leon Rochtus ( Paribas). Huisvrienden waren de kunstschilders Vic Gentils en Pol Mara. Zijn hogere studies deed Rochtus in Antwerpen (Germaanse filologie, internationale politiek) en Bonn (politieke wetenschappen). Hij doceert Duits en diplomatieke geschiedenis aan het departement handelswetenschappen van de Lessius Hogeschool (tot voor dit academisch jaar de Handelshogeschool Antwerpen) en is gastdocent politieke wetenschappen aan de UIA.

Rochtus schrijft ijverig. De teksten verschijnen in Belgische, Duitse en Nederlandse bladen. Voor Internationale Spectator – het leidende buitenlandblad in de Benelux – evalueerde hij recentelijk de politiek van minister van Buitenlandse Zaken Louis Michel (PRL). Rochtus opinieert met letterkundige zwier. Op zijn twaalfde verscheen de dichtbundel ‘ Elke dag is mij lief‘. In een lade heeft hij een nieuwe verzameling liggen.

Rochtus opent de ogen voor de kunst. In de lente publiceerde hij een monografie van de figuratieve schilder Pascal De Beucker. “Persoonlijk hou ik van abstracte kunst en het Duitse expressionisme.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content