LICHTTOREN IN GROENE LONG

In het Antwerpse Park Spoor Noord bouwt Aannemingen Van Wellen (CFE) een woontoren van 22 verdiepingen, ontworpen door architect bOb van Reeth. De bouw van de toren van 75 meter schiet goed op. In april 2014 trekken de eerste bewoners in de 144 appartementen. Er zijn ook 225 parkeerplaatsen en 934 vierkante meter commerciële ruimte.

De Lichttoren is ontwikkeld door Immpact (het vastgoedbedrijf van Philippe Janssens en de zeer discrete mede-eigenaars Charles Goldberg en Serge Musch) en BPI, de vastgoedpoot van CFE onder leiding van Peter De Decker. Toen hij startte met de ontwikkeling in Park Spoor Noord, stootte Janssens op spot en zelfs vijandigheid. Met een oppervlakte van soms 80 vierkante meter speelde de ontwikkelaar in op het bescheiden segment van de verkoopmarkt, waar veel promotoren hun neus voor ophaalden. Met prijzen voor eenslaapkamerflats vanaf 100.000 euro en klassieke tweeslaapkamerappartementen vanaf 150.000 euro zat de ontwikkelaar pal in de doelgroep van de middenklasse, die in de crisis erg voorzichtig is met vastgoedinvesteringen.

Immpact/BPI gaf de criticasters het nakijken. Een maand na de start van de commercialisering in juli 2011 was het project al voor 70 procent uitverkocht. Een nabijgelegen project in de gelijkaardige niche, London Tower, deed het eerder ook uitstekend. De Lichttoren had dan ook de tendens mee. Jonge gezinnen die vroeger de rand van de stad opzochten voor een huis met een kleine tuin, verkiezen nu het trendy Park Spoor Noord, een groene long in de stad. Ook oudere mensen van wie de kinderen het huis uit zijn, willen compacter wonen. De appartementen hebben wel een ruim terras.

Bijna de helft van de kopers zijn echter beleggers, die vastgoed als een veilige haven beschouwen nu de spaarrekening niets meer opbrengt. Hun enthousiasme voor dit product is nog steeds zo groot dat sommige vastgoedanalisten vrezen voor een zeepbel in het onderste segment van de residentiële markt.

Dat bOb Van Reeth de toren tekende, is geen toeval. Zijn kantoor AWG Architecten ligt op een steenworp van Park Spoor Noord. bOb Van Reeth verklaarde ooit in Trends dat architecten en ontwikkelaars meer moeten doen “dan appartementjes ontwerpen met twee slaapkamers en een balkon waarop een stoel kan worden gezet”. Eerst moet de architect weten waar het met die stad of die buurt heen moet. Een woontoren met uitzicht op de groene long van Antwerpen Noord moet die visie ondersteunen.

HANS BROCKMANS, FOTOGRAFIE WOUTER RAWOENS

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content