Licht te huur

In opdracht van een Nederlandse consultant sleutelt het Leuvense adviesbureau Fines, gespecialiseerd in duurzame verlichting, sinds begin dit jaar aan een besparingsplan voor Berghuizer Papierfabriek in het Nederlandse Zwolle.

“Wij maken ons sterk minstens 40% op hun elektriciteitsrekening te kunnen besparen,” zegt Karl Creemers, projectmanager van het Leuvense adviesbureau. “Het is een kostenneutrale operatie met een maximale looptijd van vijf jaar die door Fines zelf zal worden gefinancierd. We vervangen de oude lichttoestellen door energiezuinige armaturen en werken een sensibiliseringscampagne voor het personeel uit.”

Fines (de afkorting van Financing Energy Savings) werd in 1997 opgericht door Kathleen Markey – ex-medewerkster van STEM, het voormalige studiebureau van Aviel Verbruggen – en Guy Geens, gewezen ingenieur bij Philips. Vandaag telt het bedrijf acht medewerkers, die samen een omzet van 47 miljoen frank realiseren.

Naast bedrijven rekent Fines ook administratieve gebouwen en sporthallen tot zijn klanten. Markey: “De drukkerij Brepols bijvoorbeeld verbruikt jaarlijks 60% minder elektriciteit dan drie jaar geleden dankzij het programma van Fines. De investering bedroeg 17,4 miljoen frank, maar zal op een termijn van tien jaar minstens 34 miljoen frank winst opleveren. Bovendien dalen de CO2-emissies met meer dan 1000 ton per jaar. Hetzelfde geldt voor het metaalbedrijf LVD, dat zijn investering van 8 miljoen frank op 52 maanden terugverdient door een halvering van zijn energieverbruik. De CO2-uitstoot vermindert met 479 ton per jaar.”

In plaats van armaturen te kopen, huren de klanten bij Fines licht per vierkante meter. Dat ligt niet voor de hand in een land dat bekendstaat om zijn lichtverontreiniging. Creemers: “Na een energie-audit doen wij de financiering, de subsidiëring en de plaatsing van lichtinstallaties. Na oplevering wordt de klant onmiddellijk eigenaar, zodat hij de investering in rekening kan brengen.”

Creemers wijst erop dat ook het milieu baat heeft bij een zogenaamde relighting. Door het lagere energieverbruik daalt de uitstoot van de broeikasgassen. De hoeveelheid gevaarlijk afval vermindert omdat recycleerbare lampen met een veel langere levensduur worden geïntroduceerd.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content