Levensverzekering voor duurzame beleggers
Er zijn honderden duurzame beleggingsfondsen te krijgen in ons land. De levensverzekeringen zijn al enkele jaren aan een inhaalbeweging bezig. En nu is er ook een duurzaam fonds dédié of een levensverzekering op maat van de grootste vermogens.
Ethisch en duurzaam zijn modewoorden in de wereld van het grote geld. Bijna elke vermogensbeheerder heeft een of meerdere duurzame fondsen in zijn gamma. De levensverzekeringen liepen nog wat achter, maar maakten de voorbije jaren een inhaalbeweging. Dat leert de jaarlijkse telling in opdracht van Mira, Milieurapport Vlaanderen, in samenwerking met de Universiteit Antwerpen en Forum Ethibel.
Ook de marktleider in levensverzekeringen heeft die inhaalbeweging ingezet. AG Insurance bracht tussen 2013 en 2017 het aantal duurzame beleggingsverzekeringen in zijn aanbod van 1 naar 34. Het gaat onder meer om tak23-contracten, waarbij beleggers voor duurzame fondsen kunnen kiezen. Het rendement van een tak23-beleggingsverzekering is afhankelijk van het rendement van de gekozen fondsen.
Sinds kort zijn er ook duurzame fonds dédiés in ons land. Dat zijn levensverzekeringen met onderliggend een op maat gemaakte beleggingsportefeuille. Het concept kwam enkele jaren geleden uit Luxemburg overgewaaid. Vitis Life is een van de twee verzekeraars met een Belgisch bijkantoor die dit soort levensverzekeringen aanbieden met een getailleerde portefeuille met obligaties en aandelen. De levensverzekeraar ging in zee met Puilaetco Dewaay en Triodos om een duurzaam fonds dédié te kunnen aanbieden.
Het aantal klanten dat kiest voor duurzaam vermogensbeheer groeit jaarlijks met een percentage dat uit twee cijfers bestaat” Véronique Grisard DE LA ROCHETTE, Puilaetco Dewaay
Duurzaam DNA
De private bank Puilaetco Dewaay en Triodos werken al vijftien jaar samen op het gebied van duurzaamheid. We kunnen ze er dus niet van verdenken mee te lopen met de modetrend. “Triodos bezorgt ons een lijst van bedrijven waarin we mogen beleggen. Daarna maken onze analisten en beheerders hun keuze uit dat duurzame beleggingsuniversum. Het is niet omdat een bedrijf een positieve impact op de wereld heeft, dat het ook per se een goed bedrijf is om in een portefeuille te hebben”, zegt Véronique Grisard de la Rochette, lid van het directiecomité van Puilaetco Dewaay.
Volgens Grisard de la Rochette hebben de klanten van de private bank op lange termijn een vergelijkbaar rendement, of ze nu kiezen voor het duurzame beheer of voor het klassieke beheer. “De weg naar dat gemiddelde rendement loopt soms wel anders. De duurzame beleggingen tonen zich soms wat beter bestand tegen slechte beursjaren en ze hinken wat achterop in goede jaren.” Het is dus niet zo dat beleggers inboeten aan rendement omdat ze beleggingen uitsluiten in bedrijven die te weinig respect hebben voor de menselijke waardigheid of de principes van deugdelijk bestuur, of die onvoldoende milieubewust zijn.
Grisard de la Rochette voegt eraan toe dat Triodos zeer strenge normen hanteert. Triodos noemt zichzelf een van de duurzaamste banken ter wereld. Het duurzame zit van bij de oprichting in 1980 in het DNA van de Nederlandse bank. “Het aantal klanten dat kiest voor duurzaam vermogensbeheer, groeit jaarlijks met een percentage dat uit twee cijfers bestaat”, zegt Grisard de la Rochette. Er zit toekomstmuziek in, omdat de jongere generaties vragende partij zijn om op die manier extra zin te geven aan hun vermogen.
De verzekeraar Vitis Life is een institutionele klant van Puilaetco Dewaay. “Wij beleggen het geld van de klanten van Vitis Life, wanneer die kiezen voor Puilaetco Dewaay als beheerder. Zij kunnen net als onze eigen klanten kiezen voor het duurzame beheer”, voegt Grisard de la Rochette eraan toe.
Vitis Life werkt samen met een tiental vermogensbeheerders, waaronder bekende namen als Degroof Petercam maar ook minder bekende namen als ShelteR Investment Management, een Luxemburgse vermogensbeheerder die eigendom is van het Belgische Rego Partners. Op verzoek van vermogende klanten kunnen daar nog namen aan worden toegevoegd.
Filip Potteau, directeur van het Belgische kantoor van Vitis Life, noemt Vitis Life een maatwerk-verzekeraar. De Franse onderlinge verzekeraar Monceau Assurances kocht Vitis Life in 2015 over van KBL European Private Bankers. De naam Monceau doet mogelijk een belletje rinkelen, omdat de verzekeraar 10 miljoen euro in NewB stopte, de coöperatieve vennootschap die begin 2019 een licentie aanvroeg om een nieuwe duurzame en ethische bank op te richten in ons land.
NewB verkoopt sinds vorig jaar ook verzekeringen van Monceau. Met een onderlinge verzekeraar als eigenaar ligt de nadruk minder op winst maken, vindt Filip Potteau. Een onderlinge verzekeraar heeft geen aandeelhouders die zeuren om een deelname in de winst. De verzekeringnemers zijn de leden van de onderlinge verzekeraar.
Familiefortuin verbrassen
Levensverzekeringen gaan vaak hand in hand met successieplanning. Ze worden regelmatig in een adem genoemd met het vermijden van bepaalde belastingen. “Met een fonds dédié of een levensverzekering op zich vermijd je geen erfbelastingen”, benadrukt Frédéric Depauw, consultant estate planner voor Vitis Life. Daarvoor moet eerst een schenking plaatsvinden voorafgaand aan de ondertekening van het verzekeringscontract. “Het geld moet daarvoor niet door de de handen van de begunstigde passeren”, voegt Depauw eraan toe. “Je kan het geld meteen storten op een rekening bij de levensverzekeraar.”
Depauw merkt op dat de meeste mensen die willen schenken, bang zijn voor vier zaken. “Ze zijn bezorgd dat de kinderen het familiefortuin zullen verbrassen, dat het geld naar de schoonkinderen zal gaan, dat ze de controle zullen verliezen en dat ze geen inkomsten meer zullen hebben. Met een schenking die je nadien op maat verankert in een levensverzekering, kan je aan al die bezorgdheden tegemoetkomen.”
De meest gebruikte techniek is een levensverzekering met een kind als verzekeringsnemer en verzekerde en een of beide ouders als begunstigde. Wanneer de ouders achteraf de begunstiging aanvaarden, kunnen de kinderen nooit geld opnemen zonder akkoord van de ouders. In het verzekeringscontract kan bijvoorbeeld ook staan dat jaarlijks een som naar de ouders moet gaan.
Wettelijke drempel
Filip Potteau geeft toe dat levensverzekeringen wat meer in de kijker lopen sinds de invoering van de taks op effectenrekeningen met meer dan een half miljoen euro. Een andere fiscale troef is dat bij een afkoop van het verzekeringscontract de meeropbrengst vrijgesteld is van belasting. Er moet wel bij de start van het contract eenmalig een belasting van 2 procent op de verzekeringspremie betaald worden.
De wettelijke drempel voor een fonds dédié ligt op 125.000 euro, maar de meeste spelers in Luxemburg en België bieden de contracten pas aan voor vermogens van 250.000 euro. De drempel voor het duurzame discretionaire vermogensbeheer bij Puilaetco Dewaay ligt op 400.000 euro. Discretionair wil zeggen dat Vitis Life het beheer volledig uit handen geeft, zoals ook verplicht is bij een fonds dédié. “De klanten van Vitis Life hebben gemiddeld 780.000 euro in hun fonds dédié“, weet Filip Potteau nog te vertellen. De kosten van het contract bedragen maximaal 0,4 procent per jaar, maar die komen wel boven op de kosten voor het vermogensbeheer. Ook de verzekeringsmakelaars verdienen er nog iets aan.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier