Levenskwaliteit gaat wereldwijd achteruit
Met de Human Development Index proberen de Verenigde Naties sinds 1990 de kwaliteit van het leven wereldwijd op te krikken. Maar de resultaten van de jongste editie baren de statistici zorgen.
In 2021 zijn de levensomstandigheden van de burgers in negen op de tien landen verslechterd. Dat is het resultaat van de Human Development Index van het VN-ontwikkelingsagentschap UNDP. Voor het tweede jaar op rij is de wereldwijde indexscore gedaald, klaagde organisatiehoofd Achim Steiner bij de presentatie van rapport dat vorige week werd gepubliceerd. “We kunnen onze omstandigheden altijd in statistieken blijven beschrijven. Maar de vraag die we ons moeten stellen is: waaraan ligt het dat we geen actie ondernemen?”
Volgens de nieuwe ranglijst is Zwitserland het meest ontwikkelde land ter wereld, met een indexwaarde van 0,962, bijna op hetzelfde niveau als Noorwegen en IJsland. Duitsland komt met 0,942 op de negende plaats en verliest daarmee vijf plaatsen ten opzichte van 2015. België staat samen met Nieuw-Zeeland op nummer dertien met 0,937. Bij de eerste editie in 1990 stonden de Verenigde Staten nog aan de leiding, maar nu staan ze slechts op de 21ste plaats. Niger, Tsjaad en Zuid-Sudan staan onderaan in de index met 191 onderzochte landen.
Pessimisme groeit
“We leven in heel pijnlijke tijden, of het nu gaat om een wereld onder water, zonder water, in vlammen of midden in een pandemie”, aldus Steiner. “De wereld slingert van crisis naar crisis, gevangen in de cyclus van brandjes blussen zonder de wortels van onze problemen aan te pakken.” Bovendien stelden de statistici wereldwijd een toenemend pessimisme vast: zes op de zeven mensen zeiden zich onzeker te voelen, een op de drie zei anderen niet te vertrouwen.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier