Levensechte handen en voeten

© WOUTER RAWOENS

VIGO verzacht het leed van mensen die een hand of een voet zijn verloren met een realistische kopie of een futuristische blade voor kleine en grote sportprestaties.

De rolstoel van Marieke Vervoort

De rolstoel waarmee Marieke Vervoort goud haalde op de Paralympics in Londen, het kunstbeen waarmee de professionele golfer Cédric Lescut goed scoort op de US Open, de hippe en kunstige click-on kunstarmen, de sportieve blades waarmee kinderen die een been zijn verloren weer turnen, de hulpmiddelen waarmee patiënten de dagelijkse activiteiten hernemen,… de lijst realisaties van VIGO uit Wetteren is lang.

Wat in 1956 enkel het Centrum voor Orthopedische Technologie (CTO) was, is uitgegroeid tot dé specialist in producten en diensten voor mensen met orthopedische problemen. Tussen 2008 en 2012 tekenden een aantal fusies voor grote groei. Ortec en Cebelor kwamen in de nieuwe VIGO-groep, net zoals de orthopedische schoenen Rosseel en Reyskens.

Vandaag staan Nele Vanhouteghem en Jan Ruysschaert aan het hoofd van de Belgische marktleider. Het familiebedrijf is actief in twee landen en stelt 400 medewerkers te werk. Samen draaien ze een omzet van 62 miljoen euro in 2017. Hun prothesen maken ze op een hoogtechnologische manier en op maat in de ateliers van Wetteren en Leuven.

1. Afdruk in gips - Gips, water en windels. Dat zijn eenvoudigweg de materialen die nodig zijn om het productieproces van een hoogtechnologische prothese op te starten. De gipsafdruk van het geamputeerde been of de geamputeerde arm wordt de basis om de koker te maken waarmee de prothese aan het lichaam wordt bevestigd.
1. Afdruk in gips – Gips, water en windels. Dat zijn eenvoudigweg de materialen die nodig zijn om het productieproces van een hoogtechnologische prothese op te starten. De gipsafdruk van het geamputeerde been of de geamputeerde arm wordt de basis om de koker te maken waarmee de prothese aan het lichaam wordt bevestigd.© WOUTER RAWOENS
2. Van gips naar computermodel - De kleine Artec 3D-scanner digitaliseert de gipsafdruk van de stomp, het gezonde been of de gezonde hand. Een kleine twee minuten later toont het computerscherm een gedetailleerd digitaal model van de hand of het been. Een gezond hand wordt, bijvoorbeeld, virtueel gespiegeld en verkleind om vervolgens te laten 3D-printen door Materialize uit Leuven.
2. Van gips naar computermodel – De kleine Artec 3D-scanner digitaliseert de gipsafdruk van de stomp, het gezonde been of de gezonde hand. Een kleine twee minuten later toont het computerscherm een gedetailleerd digitaal model van de hand of het been. Een gezond hand wordt, bijvoorbeeld, virtueel gespiegeld en verkleind om vervolgens te laten 3D-printen door Materialize uit Leuven.© WOUTER RAWOENS
3. Prothesisten werken af - De gipsafdruk wordt volgestort met gips zodat een evenbeeld van de stomp ontstaat. Prothesisten bewerken het gips, brengen correcties aan met gekleurd plaaster, schaven en vijlen het glad. Nadien drogen de gipsvormen in een oven van 60 graden Celsius voor 24 tot 48 uur.
3. Prothesisten werken af – De gipsafdruk wordt volgestort met gips zodat een evenbeeld van de stomp ontstaat. Prothesisten bewerken het gips, brengen correcties aan met gekleurd plaaster, schaven en vijlen het glad. Nadien drogen de gipsvormen in een oven van 60 graden Celsius voor 24 tot 48 uur.© WOUTER RAWOENS
4. Robotarm freest lichaamsdelen - Op basis van het 3D-model freest de oranje robotarm grotere lichaamsdelen, zoals borstkassen, uit een blok PUR-isolatieschuim. Dankzij dat lichte materiaal blijft het gewicht van de nagebootste grote lichaamsdelen hanteerbaar. Stompen worden uit een blok mdf-hout gefreesd. Het frezen kan van een kwartier voor kleinere lichaamsdelen oplopen tot 45 minuten. De robot werkt 16 uur per dag.
4. Robotarm freest lichaamsdelen – Op basis van het 3D-model freest de oranje robotarm grotere lichaamsdelen, zoals borstkassen, uit een blok PUR-isolatieschuim. Dankzij dat lichte materiaal blijft het gewicht van de nagebootste grote lichaamsdelen hanteerbaar. Stompen worden uit een blok mdf-hout gefreesd. Het frezen kan van een kwartier voor kleinere lichaamsdelen oplopen tot 45 minuten. De robot werkt 16 uur per dag.© WOUTER RAWOENS
5. Gewapend kunsthars - De gipsen of PUR-stompen worden ingepakt met glasvezel en carbon-bewapening. Daarover worden folies strak gespannen en vacuüm getrokken. Ervaren handen gieten vervolgens de huidskleurige of transparante kunsthars over en in de bewapening, onder de folie. Zo ontstaat de koker. Kinderen kiezen een leuk stofje om hun kunstbeen of -arm mee te versieren.
5. Gewapend kunsthars – De gipsen of PUR-stompen worden ingepakt met glasvezel en carbon-bewapening. Daarover worden folies strak gespannen en vacuüm getrokken. Ervaren handen gieten vervolgens de huidskleurige of transparante kunsthars over en in de bewapening, onder de folie. Zo ontstaat de koker. Kinderen kiezen een leuk stofje om hun kunstbeen of -arm mee te versieren.© WOUTER RAWOENS
6. Passen in loopschool - In de loopschool kiezen patiënten de knie en de voet. Welke past het best bij hun activiteiten en de positie van hun armen of benen? Enkele maanden na een eerste evaluatieprothese wordt de definitieve prothese vervaardigd. De metalen onderdelen en de technologie voor de knie, het been, de pols en de vingers koopt VIGO in bij de grootste leveranciers in Duitsland en IJsland.
6. Passen in loopschool – In de loopschool kiezen patiënten de knie en de voet. Welke past het best bij hun activiteiten en de positie van hun armen of benen? Enkele maanden na een eerste evaluatieprothese wordt de definitieve prothese vervaardigd. De metalen onderdelen en de technologie voor de knie, het been, de pols en de vingers koopt VIGO in bij de grootste leveranciers in Duitsland en IJsland.© WOUTER RAWOENS
7. Realistische kleuren - In de siliconenafdeling worden heel realistische handen, benen en voeten gemaakt. Het zoeken naar de huidskleur die het best bij de patiënt past, is de eerste stap. Met verf uit een zevental potjes krijgen transparante vellen siliconen die kleuren in de mengmachine.
7. Realistische kleuren – In de siliconenafdeling worden heel realistische handen, benen en voeten gemaakt. Het zoeken naar de huidskleur die het best bij de patiënt past, is de eerste stap. Met verf uit een zevental potjes krijgen transparante vellen siliconen die kleuren in de mengmachine.© WOUTER RAWOENS
8. Boetseren van hand en voet - Met siliconen in de juiste kleuren en expertise maken orthopedische specialisten van een plastic 3D-model een levensechte hand of voet, met nagels die gelakt kunnen worden. Ook tatoeages en andere versieringen kunnen.
8. Boetseren van hand en voet – Met siliconen in de juiste kleuren en expertise maken orthopedische specialisten van een plastic 3D-model een levensechte hand of voet, met nagels die gelakt kunnen worden. Ook tatoeages en andere versieringen kunnen.© WOUTER RAWOENS
Levensechte handen en voeten

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content