LEVEN
Werk, stress en seks
Stress als gevolg van de hoge werkdruk kost de landen in de Europese Unie 3% tot 4% van hun bruto binnenlands product, zo meldt de Internationale Arbeidsorganisatie. Steeds meer mensen willen weliswaar een (letterlijk en figuurlijk) rijke carrière, maar zoeken vertwijfeld naar een leven. Boeken registreren de toestand of wijzen alternatieven aan.
Drukte, werk en liefde: de generatie die tussen 1974 en 1981 afstudeerde aan de universiteiten was de pionier van het drukke leven. Nog meer dan hun voorgangers staan deze universitairen voor de uitdaging hun verzuchting naar een loopbaan te verzoenen met de wens van een aangenaam privé-leven. Of ze daarin slagen en wat ze belangrijk achten, werd nagegaan in een studie van 2050 VUB-afgestudeerden en opgetekend door Mark Elchardus, Michel Huysseune en Machteld De Metsenaere.
De conclusie voor deze vrijgevochten hooggeschoolden klinkt verrassend traditioneel: “De generatie van de jaren ’70 drijft op de roes van hard werk, op grote materiële welstand, op persoonlijke diensten en op innige verbondenheid met de metgezel.” Ongezouten samengevat: geld, carrière en seks. Het evenwicht is evenwel precair. VUB Press, 286 blz., 695 fr.
Werk als waagstuk: de Nederlandse hoogleraar Personeelswetenschappen ( Nyenrode) en hoofdredacteur van de Gids voor Personeelsmanagement Rob Vinke constateert dat “de balans tussen de lust en last van werk langzaam in de verkeerde richting buigt.” In een twintigtal columns toont hij aan hoe ambitieuze professionals zich vergalopperen. Puntgaaf geschreven, rake observaties, maar inhoudelijk breed uitwaaierend. Scriptum, 100 blz., 500 fr.
Uw missie: bedrijven huren peperdure consultants in om te zoeken naar een missie. De Amerikaanse Laurie Beth Jones pleit ervoor om ook als individu een missie op te stellen. Dat geeft het leven richting. Het boek begint boeiend, maar fladdert geregeld weg in bespiegelingen die stevig naar new age ruiken. Kosmos/Z&K, 191 blz., 800 fr.
Een levensregel voor beginners: de Nederlandse scheikundige en filosoof Wil Derkse gaat op zoek naar een missie en neemt de benedictijnse leefregels als vertrekpunt. Hij gaat ook in op benedictijns leiderschap (mensen stimuleren tot groei) en zelfs benedictijns tijdmanagement (leven in een heilzaam ritme). Nuchterder en nuttiger dan deze introductie doet vermoeden. Lannoo, 126 blz., 495 fr.
Het geluk – Een handleiding: zelfs managementgoeroe Manfred Kets de Vries schreef een frêle maar fraai verzorgd boek over het evenwicht tussen werk en privé-leven. Hij omkranst die kern met zinnige levensvragen. Nieuwezijds, 160 blz., 498 fr.
Luc De Decker
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier