LEVEN VAN HET AFVAL
Gratis afval krijgen, en het omvormen tot nieuwe, lucratieve producten. Die techniek demonstreert Induplast uit Sint-Pieters-Leeuw.
Paletten uit kunststof. Ze worden steeds meer gevraagd. Zaakvoerder Marc De Lee van de nv Induplast is er geenszins rouwig om. Want wat startte als een nevenactiviteit om het eigen overtollig afval te hergebruiken, groeit uit tot het belangrijkste product van het bedrijf uit Sint-Pieters-Leeuw. “Op onze fabricatielijn met polypropyleen is 2 % van de productie ondermaats. Slechte kleuren of een onvolledig model kunnen we bijwerken. Maar 0,1 % van de polypropyleen is niet meer voor consumptie-artikelen bruikbaar. Die gebruiken we om paletten uit kunststof te maken”. Drie jaar geleden startte De Lee met die productie, die hij bij een Duitse producent van kunststoffen had opgestoken. Sindsdien zijn 20.000 paletten uit kunststof voor eigen gebruik gefabriceerd. “Voordien gebruikten we houten paletten. Maar die zijn slecht wendbaar, nat en zwaar. Bovendien maakten we een pallet uit kunststof die tien verschillende types uit hout kan vervangen”.
De paletten worden inmiddels niet meer alleen voor eigen gebruik gemaakt, maar ook aan klanten geleverd. Induplast is immers producent van grote gebruiksvoorwerpen uit kunststof. Zwembaden, vuil- en compostbakken, autobumpers en tuinstoelen staan in de gamma. De 53 werknemers, die vorig jaar 200 miljoen omzet haalden, maken steeds grote volumes, van 20.000 tot 30.000 stuks. Tuinmeubelen maakt Induplast voor het Nederlandse Curver, compostvaten voor het Nederlandse Milico. “De Nederlanders kopen bij mij, en verkopen de producten vervolgens aan de Belgen. De compostvaten van Milico worden in Belgische gemeenten geleverd. Productie ter plaatse in onderaanneming komt veel voor. Want de transportkosten bedragen een tiende van de totale kosten”.
Induplast levert inmiddels een totaalproduct aan de klant, palet en beschermend omhulsel uit gerecycleerd polypropyleen inbegrepen. Ook de Duitse Bundespost gebruikt inmiddels de paletten uit Sint-Pieters-Leeuw. “In het contract staat dat ik na tien jaar de gebruikte paletten moet terugnemen. Ik krijg dus gratis afval van mijn klanten, dat ik opnieuw kan gebruiken voor nieuwe paletten”. Meer nog : De Lee verplicht zijn klanten voortaan paletten en dozen uit kunststof te gebruiken. Zij die karton en hout gebruiken, betalen vijf frank per kilo. “Ik betaal 300.000 frank per jaar voor karton- en houtafval,” reageert De Lee. “Dat bedrag moet tot nul worden herleid”. Van de 7000 ton kunststof die jaarlijks wordt gebruikt, is door deze ver doorgedreven recyclage uiteindelijk slechts 6 ton onbruikbaar.
MARC DE LEE (INDUPLAST) Restafval omvormen tot paletten uit gerecycleerd polypropyleen.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier