Leven na de crisis

De bankiers in het Westen kunnen hun aandacht eindelijk richten op iets anders dan rechtszaken. De financiëledienstensector schakelt in 2015 mentaal over op een postcrisiswereld met hogere intresten, steviger kapitaalbuffers en flexibele, technologisch onderlegde concurrenten.

De toezichthouders blijven uiteraard waken. De New Yorkse three amigos — procureur-generaal Eric Schneiderman, chef-toezichthouder Benjamin Lawsky en hoofdaanklager Preet Bharara — blijven de banken controleren, vooral dan de buitenlandse indringers. In Londen houdt de schietgrage Martin Wheatly van de Financial Conduct Authority de hand op de holster. Groepsvorderingen zijn een zekerheid en de gevolgen van de vermeende wisselkoersmanipulaties zijn een onvoltooide episode. Maar de banken denken dat het ergste voorbij is: “We bereikten het hoogtepunt in 2014 met de Libor-regeling”, zegt een vooraanstaande Europese bankier. “Er zitten geen lijken meer in de kast.”

Niet elke CEO gaat even ver om de toezichthouders te paaien als Antony Jenkins, de opvolger van CEO Bob Diamonds bij Barclays. Jenkins slankte de investeringsbank drastisch af en organiseerde een stoomcursus ethiek voor duizenden personeelsleden. Het leverde hem de bijnaam Sint-Antonius op. Het valt te verwachten dat Sint-Antonius in 2015 zijn job behoudt, ondanks de kritiek dat hij Barclays gereduceerd heeft tot een meeloper in de wereldwijde bankenrace.

Dat stoort noch de Britse regering noch de Bank of England. In de Londense City is er maar weinig enthousiasme voor een Britse investeringsbank met toeters en bellen. Het gedwongen vertrek van Stephen Hester bij Royal Bank of Scotland en de lastminuteblokkering van Jes Staley, de voormalige bankier van JP Morgan die aanvankelijk getipt was als CEO bij Barclays, tonen dat aan. Onder de niet-Amerikaanse banken biedt alleen Deutsche Bank de volledige diensten van een investeringsbank, inclusief vermogensbeheer.

De Londense risicoarme aanpak wordt ook gevoeld op Wall Street, maar niet met dezelfde intensiteit. In overeenstemming met de Dodd-Frank Act hebben de Amerikaanse banken hun handel voor eigen rekening stilgelegd.

Technologie met muziek

Bij de herinrichting van het bankenlandschap speelt technologie een belangrijke rol. De banken hebben honderden miljoenen in backoffices gestoken. De nadruk ligt nu op de ontwikkeling van nieuwe producten en diensten buiten de zuiver commerciële kredietverstrekking. Goldman Sachs, altijd al een baanbrekende vernieuwer, is van plan in de eerste helft van 2015 zijn nieuwe interbanken-boodschappensysteem Symphony te lanceren als een rivaal voor Bloomberg. CEO Lloyd Blankfein verwoordde het kernachtig in een interview met Bloomberg-tv: “Wij zijn een technologiefirma.”

In Groot-Brittannië leidt technologie tot de sluiting van bankagentschappen, maar een opvallender verandering is dat met minder personeel ook een betere service geleverd wordt. Alle commerciële banken verbeteren hun dienstverlening omdat kredietverstrekking buiten de banken om voort opgang maakt. En dat niet alleen door zogenoemde peer-to-peer parvenu’s als Lending Club, maar ook door reuzen uit de schaduwbankensector.

Belangrijker is dat de banken onderzoeken of ze hun eigen IT-platforms kunnen gebruiken om diensten buiten zuivere kredietverlening onder te brengen. Het is nog vroeg, maar de mogelijke dreiging van datarijke ondernemingen als Amazon, Facebook en Google is de banken niet ontgaan.

De auteur is redacteur van Financial Times.

LIONEL BARBER

De banken geloven dat het ergste voorbij is.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content