Leve het snertweer
Bij Tuincentrum Pelckmans in Merksplas hoor je niemand klagen over het flauwe weer in juli. 2000 wordt voor hen een uitstekend jaar.
“Door het slechte weer kregen we in juli meer volk over de vloer dan normaal,” zegt Rudy Pelckmans. “De frissere temperatuur zorgde er bovendien voor dat de planten langer vers bleven. Als je meerekent dat we ook geen strenge winter hebben gehad, en we dus continu hebben kunnen zakendoen, dan maakt dat alles dat 2000 een goed jaar wordt voor ons.”
Pelckmans staat in voor de aan- en verkoop van de plantenafdeling. Hij is een van de vier zoons die leiding geven in het familiebedrijf van vader Jan Pelckmans. Die startte twintig jaar geleden met een kwekerij, die na tien jaar werd omgevormd tot het huidige tuincentrum.
“Het tuincentrum is ongeveer twee hectare groot. We hebben naast de plantenafdeling ook een vijver- en een hout- en siersteenafdeling. In totaal bieden we een assortiment van meer dan 100.000 producten aan,” aldus Pelckmans, die Tuincentrum Pelckmans bij de vijf grootste in België rekent. De plantenverkoop zorgt voor de helft van de omzet. “Planten verkoop je vooral in het voor- en het najaar. Om minder aan die seizoenen gebonden te zijn, hebben we ons gamma uitgebreid. De opkomst van de potten, de terrasplanten en de vijvers zijn de belangrijkste recente trends. Die laatste zijn goed voor 20 tot 25% van onze omzet.”
Het bedrijf uit Merksplas voert zijn producten in uit China, Japan en Mexico. In Indonesië heeft de Pelckmans-familie zelfs een eigen fabriek die de tuin- en terrasmeubelen voor het tuincentrum vervaardigt.
Tuincentrum Pelckmans kende een gestage groei en zit nu op zijn hoogtepunt qua capaciteit. Rudy Pelckmans: “We zitten krap qua parking en ook de bevoorrading verloopt steeds moeilijker door onze moeilijke bereikbaarheid en onze beperkte laad- en losinfrastructuur. Ook op het vlak van winkelcomfort beantwoordt het tuincentrum, dat een aaneenschakeling is van bijgebouwen, niet meer aan de eisen van de moderne klant.” Een mogelijke oplossing biedt een verhuis naar een terrein van 25 hectare in het nabijgelegen Beerse, waar de familie Pelckmans nu een kwekerij runt, maar daarvoor sleept de bouwaanvraag al acht jaar aan. “Dat we in Beerse een commeriële activiteit in een landbouwgebied willen uitbouwen, is het grootste juridische obstakel. We zouden nochtans 300 miljoen frank investeren en werk geven aan 70 mensen.”
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier