Let’s Download
Het Internet wordt de grootste jukebox van de wereld. Het wordt aldoor eenvoudiger om uren muziek te beluisteren zonder iets uit te geven – op uw communicatiekosten na, natuurlijk.
Het World Wide Web is volop bezig alle andere media te absorberen. Na tekst en beeld is het nu de beurt aan klank en video, zelfs al hangt uw kijk op deze evolutie vooral af van de snelheid van uw modem of, preciezer, van het debiet van uw Internet-verbinding.
Wat muziek aangaat, is er zeer veel keuze in de toepassingen, maar uw opties vallen toch duidelijk uiteen in twee types.
Direct of in uitgesteld relais?
De eerste mogelijkheid is het beluisteren “in direct”, on line. Een klik op een link of een icoon op een gespecialiseerde site volstaat om de eerste seconden in een buffergeheugen op te laden en een stuk muziek doorheen de geluidskaart en de luidsprekers te sturen. Vervolgens blijft de buffer zich met noten vullen terwijl u luistert. In dit type is de standaard het RealAudio-formaat. Het wordt vooral gebruikt voor weinig veeleisende toepassingen in termen van geluidskwaliteit en is op grote schaal geadopteerd door radiostations of muzieksites die concertarchieven, interviews met artiesten of continuprogramma’s uitzenden. RealAudio is ook meestal wat on line cd-verkopers gebruiken om u sporen van cd’s te laten beluisteren voor u ze bestelt. In de praktijk kan u alleen muziek in RealAudio beluisteren als u over een bijkomende component ( plug-in) in uw browser beschikt. Als die al niet direct bij uw browser zat, kan u de recentste versie ophalen op de netplek van zijn maker, RealNetworks (http://www.real.com). De basisversie is gratis.
Voor het tweede type
van muziekbeluisteren via het Web, moet u de stukken eerst binnenhalen op uw harde schijf. Ze zijn pas daarna beluisterbaar. Het downloaden duurt gewoonlijk langer dan de opname zelf, wat het onmogelijk maakt om het stuk direct te beluisteren. De opnamekwaliteit is evenwel aanzienlijk beter dan met RealAudio. Voor deze werkwijze is de gevestigde standaard het MP3-formaat. MP3-bestanden zijn ongeveer twaalf keer kleiner dan de opnames op een audio-cd, maar de geluidskwaliteit is nagenoeg dezelfde. Omdat het om een gecomprimeerd bestandsformaat gaat, moet u een speler installeren die het gecomprimeerde bestand zal lezen en live de nodige bewerkingen uitvoeren om het origineel te reconstrueren. De bekendste MP3-speler is zonder twijfel WinAmp.
Het einde van de plaat?
Het gemak waarmee internauten muziekopnames kunnen beluisteren, leidt onvermijdelijk tot vragen naar auteursrechten en piraterij. Bij RealAudio waarborgt de soms povere geluidskwaliteit dat de echte fan zich uiteindelijk toch nog de cd aanschaft. Bij MP3 evenwel wordt het al moeilijk om in dit formaat nog legale opnames te vinden.
Ondanks die risico’s is MP3 de aanzet geweest voor een nieuw distributiekanaal voor groepen en onafhankelijke labels die hun werk willen verspreiden, maar niet de middelen hebben van een groot platenmerk. Sommige bieden stalen aan van hun muziek en doen aan postorderverkoop, andere laten hun muziek in MP3-formaat tegen betaling on line downloaden.
Verontrust deze gratis muziek op Internet de platenindustrie? Tenzij u een cd-schrijver en alle nodige hulpprogramma’s heeft om zelf uw cd’s te “persen”, is het alleen uw computer die u toelaat uw collectie RA- of MP3-bestanden te beluisteren. En pc’s in de woonkamer zijn niet alleen weinig handig en decoratief, maar ook zelden uitgerust met luidsprekers van hoge kwaliteit.
Het probleem is dat de explosie van het MP3-formaat ideeën heeft gegeven aan hardwarefabrikanten die MP3-compatibele cd-lezers en zelfs walkman-achtige toestellen hebben uitgebracht. Zo heeft in de afgelopen herfst Diamond Multimedia van een Californische rechtbank het recht gekregen om zijn Rio PMP300 MP3-“cassettespeler” te distribueren. Het apparaat is kleiner dan een audiocassette, maar slaat zestig minuten muziek in MP3-formaat op in een flashgeheugenkaart, recht vanaf uw pc. Er zitten geen bewegende delen in, zodat de klank perfect blijft, zelfs tijdens het joggen. De prijs: 200 dollar.
De platenindustrie heeft, via de Recording Industry Association of America, geprobeerd om de distributie van de Rio PMP300 te laten verbieden. Die eis is door de rechtbank verworpen omdat de Rio niet in strijd is met de wet op het kopiëren van audiomateriaal ( Audio Home Recording Act): het apparaat zelf kan niet als opnametoestel dienen, alleen als lezer.
Ondanks hun snelle ontwikkeling
zou het overdreven zijn te geloven dat MP3-dragers het einde zouden inluiden van de platenindustrie, net zo min als de audiocassette de plaat heeft geliquideerd. Veel waarschijnlijker is dat ook de gevestigde platenmerken hun muziek via deze as zullen gaan verdelen, tegen merkelijk lagere prijzen dan hun cd’s, aangezien ze fabricage- en transportkosten uitsparen.
Net zoals in de software-industrie zullen verbeteringen in de kwaliteit van de dienstverlening (snelheid, gemak, advies…) en het stimuleren van de loyauteit onder hun klanten hun inkomsten verzekeren. Een snelle server, een gepersonaliseerd onthaal, het kleine mailtje dat een concert van een lievelingsgroep aankondigt, gerichte promoties… Muziek kopen wordt zoveel aangenamer in het tijdperk van de elektronische handel.
Nuttige adressen:
On line-archieven en concerten: www.spinner.com, www.mtv.com, www.davidbowie.com, www.jamtv.com
Radio: www.rvi.be/ (Radio Vlaanderen Internationaal); urgent.rug.ac.be (Gentse Studentenradio); www.axxes.be (alleen met de Media Player van Microsoft)
MP3-formaat: www.mp3.com
Zoeksystemen: http://194.95.209.6/ of www.searchcentral.net/music
Index: puremp3.mircx.com
JOHN VAN DER HEYDEN/BNL
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier