Redactie Trends

Leterme en Dexia: vele eurocenten verlies

De kosten voor de belastingbetaler van het Dexia-dossier zijn aanzienlijk. Premier Yves Leterme zegt dat zelf.

Ontslagnemend premier Yves Leterme was de voorbije uren druk doende met het geruststellen van de goegemeente in het dossier-Dexia. De gemoederen bedaren als de emoties en de angst hoog oplaaien hoort nu eenmaal bij zijn job. Spijtig genoeg raakte de premier meermaals verstrikt in zijn argumentatie.

Laten we beginnen met de bewering dat de staatsgarantie die België geeft voor de bad bank die uit de huidige Dexia-groep zou worden gelicht, eigenlijk geen risico inhoudt. Als er geen risico’s zijn, waarom is dan een staatswaarborg nodig? In de markten, onder analisten en bij regulatoren overheerst de opinie dat er wel degelijk stevige minwaarden geboekt zullen moeten worden op de portefeuille die in die bad bank terechtkomt. Premier Leterme ontkent dat en beweert dan ook dat de staatsgarantie risicovrij is.

De meest spectaculaire bewering van de ontslagnemende premier is dat het Dexia-dossier de belastingbetaler geen eurocent zal kosten. De aandeelhouders daarentegen, aldus nog steeds Leterme onder meer vanochtend op Radio 1, zullen verlies moeten accepteren. Belangrijke aandeelhouders van Dexia zijn de Gemeentelijke Holding (14,1%), de Belgische staat (5,7%), de Belgische gewesten (ook 5,7%) en Ethias (5%; Ethias is voor een derde van de Belgische staat en voor een derde van de gewesten). De Belgische belastingbetaler is dus voor 28,8 procent aandeelhouder van Dexia en zal bijgevolg een verlies moeten incasseren dat vele eurocenten groot zal zijn. Van de 3 miljard euro die de Belgische entiteiten in 2008 inbrachten in Dexia schiet tegen de huidige koers nog 300 miljoen euro over.

De tentakels van het Dexia-dossier en de kostprijs daarvan voor de belastingbetaler gaan echter nog verder. De staatsgarantie wordt – zo vernemen we bij de ratingagentschappen – wel degelijk meegenomen in de afwegingen over de kredietwaardigheid van België. Het waarborgbedrag dat België zal moeten neertellen voor de bad bank staat nog niet vast, maar het ligt zeker boven de 50 miljard euro (we houden geen rekening met de consequenties van een mogelijke nationalisering van Dexia België). Neem daarbij de 27 miljard euro waar ons land zich tot nu toe garant voor heeft voor gesteld in het kader van de strijd tegen de eurocrisis en je krijgt een potentiële bijkomende last op de schouders van België die de 20 procent van ons bbp overschrijdt.

In de ranking van bijvoorbeeld Moody’s geniet België nog altijd van een Aa1-rating, zijnde de op een na hoogste quotering. Spanje zit daar net onder met Aa2. Spanje betaalt vandaag afgerond 5 procent voor financiering op tien jaar, België 3,90 procent. Zakt de rating van België onder meer door de potentiële kosten veroorzaakt door het Dexia-dossier, dan zal de Belgische staat, en dus de belastingbetaler, beduidend hogere rentelasten moeten torsen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content