Let the beast go !

Vakantie op de boerderij torst in ons land een duf imago. In de Verenigde is het zelfs in managerskringen populair.

Het Dude Ranching of Working Ranching werd vooral sinds de jaren tachtig populair. Stadsvolk met neurosen, kaderleden en managers met overdoses stress ontdekten toen de simpele geneugten van het boeren- en buitenleven. Nu simpel, dat bleek alleen voordien nog het geval. In de jaren zestig en zeventig was er voor gasten op de Amerikaanse boerderijen net als bij ons trouwens in het boerderijtoerisme alleen rudimentair comfort voorzien. De gasten sliepen in de barn en aten wat de pot schafte.

Het Amerikaans ranchtoerisme groeide sindsdien uit tot een heuse industrie. Gasten hebben vandaag hun eigen ruime kamer, soms een eigen lodge. Op de grotere bedrijven, die tot 30 % van hun omzet halen uit deze nevenactiviteit, zorgen koks voor uitgelezen maaltijden. Telefoon, fax en zelfs Internet-aansluitingen worden als vanzelfsprekend beschouwd. Speciaal voor gasten worden er barbecues georganiseerd waar de betere Californische wijnen niet ontbreken. Ze kunnen er zelfs deltavliegen, op een mountain bike of in een comfortabele jeep door eindeloze grasvelden zwerven. Andere boerderijen schreven raften op hun programma in en legden een zwembad of een tenniscourt aan.

De meeste boerderijen bleven doorheen die evolutie wel trouw aan het principe dat de gast mee moet kunnen helpen, als hij dat tenminste wil. Daarom zit er in de package-deals die tussen 500 en 2200 dollar per persoon en per week kosten, steevast een paard in. Daarmee kan de gast dan meehelpen bij het drijven van het vee van het ene grasland naar het andere. Ook klassiekers zoals jacht en visvangst behoren tot het standaardpakket.

De cowboyromantiek zit vooral geconcentreerd in drie staten : Colorado, Texas en Wyoming. Sommige bedrijven blijven het hele jaar geopend. Andere onder meer in het noorden van Colorado waar het ’s winters bitter koud kan zijn sluiten in het najaar de deuren tot in de prille lente. Er bestaat overigens een heuse beroepsverenigingen van vakantieboerderijen, de Dude Ranchers’ Association die instaat voor de promotie van dit soort toerisme. Een goeie honderd ranches zijn aangesloten bij deze vereniging, van de meest luxueuze tot de meest rudimentaire.

MARK VRIJENS

Info : Dude Ranchers’s Association, P.O. Box 471, LaPorte, CO – 80535, telefoon en fax (00-1)970.22.38.440.

Cowboyromantiek Het Amerikaans ranchtoerisme is uitgegroeid tot een heuse industrie.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content