Let op met switch in de winter

Een lezeres schrikt als ze de eerste voorschotfactuur van een nieuwe energieleverancier ontvangt. Terwijl de media berichten over de lage gasprijs, moet ze meer dan ooit betalen voor haar verwarming.

1. De gelijke spreiding van de kosten over twaalf maanden is het grote voordeel van het werken met voorschotfacturen. Hoe werkt dat?

“Het komt erop neer dat je in de zomer spaart om je winterverbruik te betalen”, zegt een woordvoerder van Febeg, de federatie van Belgische gas- en elektriciteitsbedrijven. Gezinnen verbruiken 74 procent van hun gas van november tot en met maart. Als ze een heel jaar klant zijn bij een leverancier, betalen ze in de zomer meer dan wat ze verbruiken en in de winter minder.

2. Wie op een slecht moment overstapt, merkt weinig van die spreiding.

“Een voorschot is onder meer afhankelijk van het aantal maanden vanaf de start van het contract tot de volgende jaarafrekening en van het geschatte energieverbruik tot de volgende afrekening”, klinkt het bij Febeg. Wanneer de jaarlijkse afrekening gebeurt, verschilt van regio tot regio en wordt bepaald door de netbeheerder. Maar als uw jaarlijkse afrekening in de winter valt, riskeert u bij een wissel van energieleverancier in hartje winter hetzelfde lot als de lezeres.

“Verander je net voor de winter van leverancier en slaat de volgende afrekening enkel op de wintermaanden, dan zal de klant een hoog voorschotbedrag ontvangen. Het voorschot wordt dan verrekend op basis van de koude en dure winter. Na de jaarafrekening zal het voorschotbedrag opnieuw dalen.”

3. Is het daarom raadzaam in de zomer van leverancier te veranderen, of vlak na de jaarlijkse eindafrekening?

“Dat is een optie om hoge voorschotten in de winter te vermijden, maar je moet niet vergeten dat de markt timen bepalend is voor de prijshoogte van een nieuw contract, zeker bij contracten met vaste prijzen.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content