LES PRESSES DE BELGIQUE. VOLGENS HET BOEKJE

Les Presses de Belgique zorgt vanuit Waver voor de verspreiding van honderdduizenden boeken.

Alle bibliofielen weten dat boeken ruimte vreten. Dat is pas echt een probleem als je één van de leiders van de distributie voor Franstalig België bent en besloten hebt al je distributie-aktiviteiten op één plaats te koncentreren. “Wij hebben Waver vooral gekozen omdat die zetel meer uitbreidingsmogelijkheden bood dan onze andere vestigingen, ” vertelt Bernard Laduron, gedelegeerd bestuurder van Les Presses de Belgique. “Waver heeft bovendien een ideale geografische ligging, vlakbij Brussel. “

Les Presses de Belgique is een 100 %-dochter van de Franse groep Les Presses de la Cité, en staat in voor de distributie van de uitgaven van meer dan 250 uitgeverijen (waarvan de helft niet tot de groep Presses de la Cité behoren). Het totale aanbod bedraagt meer dan 60.000 verschillende titels.

Die distributie gebeurde voordien vanuit Ath, maar werd in mei ’94 overgeheveld naar Waver, waarmee een hergroepering van de Belgische aktiviteiten op gang werd gebracht. In april 1995 zal Waver ook het distributiewerk overnemen van de vestiging in Brussel, die zich vanaf dat moment uitsluitend zal bezighouden met de commercializering van enkele Franse uitgeverijen van buiten de groep (Larousse, Bordas, Nathan, Le Robert, Dalloz). Om de hergroepering tot een goed einde te brengen, werd ongeveer 65 miljoen frank geïnvesteerd in een nieuw gebouw met een oppervlakte van 2000 m². Les Presses heeft een tachtigtal werknemers en haalde in 1994 een omzet van 930 miljoen frank. Na de koncentratie van de aktiviteiten verwacht men voor 1995 een omzet in de buurt van 1,3 miljard frank.

Omdat een distributeur feilloos georganizeerd moet zijn, heeft Les Presses een hypermodern informaticasysteem ingevoerd dat het mogelijk maakt de stock op de meest efficiënte manier te beheren, zowel voor de boekhandelaar als voor de uitgever.

“Wij willen het boek de kans geven om zijn potentiële publiek maximaal te bereiken, ” vervolgt Bernard Laduron. “Dat kan door de kontaktpunten te vermeerderen, zonder te veel boeken te verspreiden die geen kans maken om verkocht te geraken. ” Om de resultaten van de boekhandelaars te optimalizeren, houdt Les Presses ze voortdurend op de hoogte van alles wat met het boek te maken heeft (literaire uitzendingen, het verschijnen van een op een roman gebaseerde film, de dood van een auteur, enz.). Bovendien kunnen de uitgeverijen en de vertegenwoordigers beschikken over de statistische gegevens die Les Presses verzamelt gegevens die erg kostbaar blijken voor de marketing. Hoewel de mensen van Les Presses dus veel met cijfers werken, vergeten ze nooit dat ze in het boekenvak zitten. “Het boek maakt deel uit van het kollektief onderbewustzijn, ” zegt Bernard Laduron nog. “De intellektuele ontwikkeling van een natie verloopt via het boek. Wij zijn een beetje de bewaarders van de kennis in België. ” De uitbreiding van de bedrijfsgebouwen in Waver bewijst afdoende dat Les Presses de toekomst optimistisch tegemoet ziet. “We blijven evenveel boeken verkopen, maar wel minder literatuur. Anderzijds zien we de voorbije jaren een boom van de computerboeken. We zijn er ons wel van bewust dat “multimedia” beetje bij beetje het boek-op-papier zal inhalen, vooral voor naslagwerken zoals woordenboeken en encyclopedieën. “

GVDN

BERNARD LADURON (LES PRESSES DE BELGIQUE) We hebben voor Waver gekozen omwille van de ideale geografische ligging, en de uitbreidingsmogelijkheden.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content