Les Foudres

Romantiek in een sfeervol wijnkelderrestaurant.

Wie hier voor het eerst komt, heeft het niet altijd even makkelijk om de toegang tot het restaurant te vinden. Vanuit een ruime binnenplaats met parking leidt een trap naar beneden, waar u via een tonvormige deur de kelder betreedt. Daar, in de gewelfde bewaarkelder van een actief wijnpakhuis, kunt u bij kaarslicht sfeervol tafelen.

Bijna twintig jaar geleden besloten Pascal en Martine Fissette om op deze ongewone plaats een restaurant te openen. Om de rijpingstemperatuur van de wijn niet te verstoren, werden de monumentale houten vaten van 22.000 liter door een glazen wand afgescheiden van het restaurantgedeelte. Deze reuzenfusten zijn eigendom van een van de oudste wijnhandelaars van ons land. Pascal Fissette staat zelf achter het fornuis en kan bogen op een opleiding in bekende restaurants als La Maison du Cygne, Bruneau en La Villa Lorraine. Zijn in het Frans opgestelde spijskaart vermeldt bereidingen die op de klassieke feestkeuken zijn afgestemd. Pascal Fissette komt uit Rochefort, wat misschien zijn voorkeur voor wildbereidingen en royale porties verraadt. Tot de ‘culinaire evergreens’ van het huis behoren ganzenlever met uiconfituur en getoaste brioche (17 euro), salade van ‘crottin de Chavignol’ (geitenkaas), geroosterd met tijm en opgediend op kruidenkoek (11 euro), eendenmousse met drie confituren (10 euro), lamsrib ingesmeerd met een mengeling van peterselie en mosterd en opgediend met aardappelgratin (17 euro), hazenrug ‘Arlequin’ (48 euro voor twee), kabeljauw met groenten en citroenmousseline (20 euro) en in de boter gebakken zeetong met in peterselie gewentelde aardappels (24 euro). Er is een vriendelijk geprijsd en maandelijks veranderend ‘marktmenu’ van drie gangen met keuze (30 euro) en er is een lunch met een dagschotel en nagerecht of koffie voor 12 euro.

De spijskaart krijgt ondersteuning van een gevarieerde wijnkaart met een ruime keuze bordeauxwijnen. Wij kwamen op een doordeweekse avond, troffen een goed gevulde eetzaal en werden vriendelijk maar in het Frans onthaald. Op aanraden van de wijnkeldermeester ging de kurk van een Vacqueyras Pierre-Longue 1999, een slanke Côtes du Rhône-Villages (30 euro). De winter en het repertoire op de spijskaart stimuleerden om traditioneel Belgisch te eten. Er kwamen twee voorgerechten: gebraden kwartel met sappig vlees, opgediend met kool, cantharellen en roomsaus (10 euro) en een koninklijke terrine van wildzwijn, truffel en ganzenlever met briochetoast, veenbessen en ananasconfituur (10 euro). Hoofdgerechten waren: intens smakende hazenpeper met Reinette-appel, gevuld met veenbessen (16 euro) en gebraden fazantenborst, opgediend met gebraiseerd witlof, appel met veenbessen, aardappelkroketjes en een room-en-calvadossaus (16 euro). Gegratineerde harde, onrijpe perziken in sabayon van Muscat de Frontignan sloten deze nostalgisch rijke en royale maaltijd af.

Pieter van Doveren

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content