LERNOUT & HAUSPIE (2). Géén Netscape-scenario
De twee investeringsbankiers die LHS bij de beursoperatie begeleiden zijn nieuw : Hambrecht & Quist (dat onlangs met veel tamtam Internetspecialist Netscape op de Nasdaq bracht) en Cowen & Company. Het Belgische Indosuez koördineert de Europese kant van de operatie. Deze zomer maakte het bedrijf nochtans de zakenbank Robertson Stephens & Co bekend als begeleider. “We zijn van kamp gewisseld, ” leggen Jo Lernout en Pol Hauspie uit, “omdat Robertson Stephens een monopoliesituatie nastreefde. Het wilde de introduktie op eigen houtje klaren, wat relatief ongebruikelijk is. ” Dat die wissel op de valreep gebeurde want net vóór de start van de beurslancering is niet ongewoon, zo stelt het duo. “Dit gebeurt vrij courant, ” aldus Pol Hauspie. “Bovendien beschikken we nu over twee ploegen analisten, één bij iedere bank, die ons aandeel moeten ondersteunen. “
Hambrecht & Quist maakte in augustus furore met de introduktie van het Internet-bedrijf Netscape op de Nasdaq een scenario waarbij de introduktieprijs per aandeel (28 dollar) in een mum van tijd roodgloeiend opliep naar 74,75 dollar, om dan weer af te koelen op 58,25 dollar : dus dubbel zo veel als verwacht. Zo’n inflatief scenario zou LHS meer kwaad dan goed doen. Want pas 6 maanden na de beursintroduktie kan één van de aandeelhouders (de Gimv (18,3 %), Lux International Finance (10,3 %) of waarom niet ? Jo Lernout en Pol Hauspie zelf) een cash-out wagen. Het is dus cruciaal voor het bedrijf om met een relatief lage beursnotering te starten en dan, via goede resultaten of positieve marktvooruitzichten, een goede track record uit te bouwen.
Maar die lage beursnotering heeft ook een keerzijde. In de persmededeling stelt LHS dat het er zich terdege van bewust is “dat de lage introduktieprijs een nadeel inhoudt” voor vroegere investeerders : meer bepaald de 600 Westvlaamse partikulieren die in ’94 belegden in een ACO-lening (automatisch converteerbare obligatielening) van 550 miljoen frank. Hun ACO wordt bij de Nasdaq-introduktie automatisch gekonverteerd in LHS-aandelen tegen (minimaal) 7,37 dollar. Ligt de officiële beursintroduktieprijs lager, dan zijn zij gezien.
Daarom voorziet LHS in een “opvangnet”. Zegt Pol Hauspie : “Elke ACO-houder krijgt één warrant per 4 LHS-aandelen in handen. Die warrant geeft hen het recht om de aandelen tegen de beursintroduktieprijs te verwerven. Mocht de beurskoers binnen de 6 maanden lager zijn dan 7,37 dollar, dan wordt het verschil op het totaal van hun aandelen, via een put-optie op die warrants, bijgepast door LHS. ” Financiële spitstechnologie.
Of het ooit zo ver komt, valt af te wachten. LHS wil, zo schreven we al op 15 juni, 3,5 miljoen aandelen op de Newyorkse Nasdaq-beurs verkopen en op die manier 30 à 40 miljoen dollar (900 miljoen tot 1,2 miljard frank) vers geld binnenhalen. Er wordt dus wel degelijk hoger gemikt dan 5,25 dollar per aandeel. Afwachten of de Nasdaq-beleggers er ook zo over denken.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier