Lekker knus bij de warmtepomp
Een Daikin aanzetten in de herfst? Worden we daar niet nog kouder van? Nee. De aircotechnologie wordt in Europa steeds vaker gebruikt om warmte te produceren. Daikin mikt met zijn warmtepompen en Europese R&D op de verwarmingsmarkt.
1. Vrouwelijke lassers
Een warmtepomp gebruikt de energie in de buitenlucht en een interne compressor om de lucht en het water in het systeem constant af te koelen en op te warmen. Elke warmtepomp bestaat uit een groot toestel dat buiten staat en een klein binnenelement of een aansluiting op de centrale verwarming. We volgen hier alleen de productie van het buitentoestel. Op acht werkposten wordt een kluwen van koperen buizen in elkaar gelast. Pure handenarbeid, meestal door vrouwen verricht. Zij kunnen lang focussen op één activiteit, ondervindt het bedrijf.
2. Wafel als warmtewisselaar
De warmtewisselaar, een aluminium element waarin buizen met koelvloeistof worden opgewarmd door warme lucht, is een Japanse ontwikkeling. Er werd gezocht naar een oplossing om een zo groot mogelijke oppervlakte aan buizen in een zo klein mogelijke oppervlakte te krijgen. De wafeltechniek zorgde voor een doorbraak. Aluminium rolt in de machine en wordt verwerkt tot platen waarin gaten overlangs zijn uitgesneden. Daar worden koperen buizen door getrokken. De buizen worden vervolgens uitgezet door er een kogel door te schieten.
3. Door de bocht
Het hele element wordt gevouwen zodat het later mooi rond de andere strategische elementen zal passen. Er zijn drie mogelijke vormen: een L-vorm voor een buitentoestel, een U-vorm voor een groot buitentoestel, of een cirkel voor een binnenelement.
4. Iemand een ijsje?
De enige robots in de fabriek zijn chauffeurloze wagentjes die de koperen buizen leveren. Hun komst kondigen ze aan met een ijscowagenmuziekje. Dat is een van de vele ideeën van de werknemers, die volgens de Aziatische kaizen-methode inbreng hebben in het verbeteren van productie- en veiligheidssystemen. Constant wordt er gezocht naar manieren om de productiesnelheid op te drijven met behoud van kwaliteit.
5. Assembleren op de juiste hoogte
Om bij elke productiestap de ideale werkhoogte te garanderen, gebruikt Daikin luchtkussens om de toestellen of de arbeiders op de juiste hoogte te brengen. De eerste stap is het monteren van een compressor op de bodem van het toestel. Door compressie wordt de temperatuur van de lucht verhoogd. Vervolgens wordt de compressor geïsoleerd en aan het koperwerk verbonden, net als de warmtewisselaar.
6. Milieuvriendelijke plaatslagerij
Voor de productie van de buitenwanden heeft Daikin zijn eigen plaatslagerij. Grote persen met vier verschillende stempels kunnen de metalen in eender welke vorm vouwen. Na vier spoelbaden en een gloednieuw Oxsilan-proces, dat de vereiste hoeveelheid spoelwater en energie verlaagt, glijden ze aan rails naar de lakstraat. Het lakken gebeurt met poeder in één kleur: gebroken wit. In een oven wordt het poeder in het metaal gebakken.
7. Tweemaal testen
Wanneer alle elementen aan elkaar geassembleerd zijn, wordt elk halfafgewerkt toestel gecontroleerd. Het wordt gevuld met stikstof en onder een druk van 43 bar gezet om eventuele lekken op te sporen. De elektrische verbindingen worden getest met 1000 volt. Vervolgens worden de buizen vacuüm gezogen en gevuld met koelvloeistof. Elk afgewerkt toestel wordt wat verder in een testcabine in werking gesteld om de situatie van de eindklant te simuleren.
8. Het hele jaar sneeuw
De buitentoestellen moeten kunnen weerstaan aan de meest extreme weersomstandigheden: ijskoude, sneeuw, hagel, brandende zon. Van min 25 tot plus 45 graden, met afwisselende vochtigheidsgraad. In weerkamers worden deze omstandigheden nagebootst. In Oostende kan het heel plaatselijk dus 365 dagen per jaar sneeuwen.
TEKST: HANS HERMANS – FOTO’S: WOUT HENDRICKX
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier