Leiderschap berust op kwetsbaarheid
Samen met zijn broer heeft Steven Van Mol een eigen coaching- en adviesbedrijf, SBS, dat zich na de terreuraanslagen in New York in 2001 specialiseerde in outplacement en zich ontwikkelde tot hr-dienstenbedrijf. SBS groeide nog sneller dan voorheen, maar dat bezorgde Steven Van Mol een probleem. Dit is de zeventiende bijdrage in onze reeks van 24 zomerinzichten.
“In 2010 haalden we een megaproject binnen. We verdubbelden. Van een gezellig, familiaal bedrijf groeiden we in één jaar tijd uit tot een middelgroot bedrijf van 165 medewerkers en 37 locaties. Ik was op slag geen trainer-coach meer, maar een van de twee managing partners, die van hot naar her koersten om het bedrijf bijeen te houden. Gelukkig had ik altijd mijn broer, die de rust zelve bleef.”
“We zagen ons bedrijf veranderen. Er waren medewerkers van wie ik de naam zelfs niet kende. De afstand tussen ons en onze mensen werd groter. Er groeiden subculturen en kliekjes. Alles waar ik als trainer altijd tegen had gevochten, speelde zich af in mijn eigen bedrijf. Ik voelde me machteloos en hoe harder ik ertegen vocht, hoe minder goed het ging. Ik voelde me gebuisd als leider en werd overmand door twijfels. Het was duidelijk dat het alleen niet zou lukken. Ik moest vertrouwen op het team. Loslaten. Niet zelf op alles het antwoord willen vinden.”
“Een eerste stap was mezelf terug te vinden. Een coach hielp me opnieuw dichter bij mezelf te komen. Ik nam afstand van enkele managementverantwoordelijkheden, die te ver van mijn kern lagen. Vandaag ben ik weer bezig met klantencontacten, ontwikkeling, innoveren en creëren. En ik word geholpen in bepaalde managementrollen door betere managers dan ik.”
“Een volgende fase was een hecht leiderschapsteam te smeden, dat vanuit kwetsbaarheid met elkaar in vertrouwen omgaat. Dit is een voortdurende, energetiserende oefening. De derde stap is nu bezig en laat al onze medewerkers toe binnen zelfsturende teams te werken, volgens de principes van Lencioni. Daardoor ga je voortdurend in dialoog met collega’s en leidinggevenden in de volledige organisatie. Daardoor worden mensen zowel leidinggevend als leidingnemend. Het creëert een enorm enthousiasme, maar ook veel kritische en lastige vragen.”
Bron: 100 in Zicht, 100 buitengewone inzichten van gewone mensen. Dit inspiratieboek kwam tot stand als een experiment. Honderd LinkedIn-relaties beslisten samen een boek te maken waarin ze een belangrijk inzicht uit hun leven delen. De opbrengst van het project gaat naar de vzw Moeders voor moeders.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier