Leibovitz goes Olympic

Whoopi Goldberg in een bad van melk ; een naakte, met graffiti beschilderde Keith Haring ; blauwe Blues Brothers ; Rolling Stones on stage & backstage ; Demi Moore, body-painted ; een naakte John Lennon, in foetushouding bij Yoko Ono, enkele uren voor hij doodgeschoten werd. Stuk voor stuk beroemde beelden van Annie Leibovitz. Sport is de nieuwste passie van de Amerikaanse cultfotografe.

TEKST : HENK VAN NIEUWENHOVE

Swatch is de officiële tijdmeter van de Centennial Olympic Games en de wereld zal het geweten hebben. De Zwitserse uurwerkmaker voert een flitsende campagne, en schakelt daarbij de grote vedetten in. Bij de lancering van de reeks Olympic Legends slaagde Swatch erin de tien wereldvedetten, aan wie een uurwerk werd opgedragen, gedurende twee dagen in de Verenigde Staten samen te brengen. Ze waren er allemaal om hun uurwerk voor te stellen : Bob Beamon, Saïd Aouita, Katarina Witt, Edwin Moses, Gelindo Bordin, Sebastian Coe, Mark Spitz, Daley Thompson, Dan Jansen en Nadia Comaneci. Elk uurwerk vertelt een olympische legende : de 14-jarige Comaneci was de eerste turnster die een 10 kreeg, maar het scorebord was daar niet op voorzien en gaf 1,00 aan ; Moses die 122 wedstrijden ongeslagen bleef in de 400 meter horden : “I don’t see the hurdles, I sense them like a memory” ; Mark Spitz die 7 keer goud won in München ; Bob Beamon die in Mexico 29 feet 2oe inches oftewel 8,90 meter ver sprong, enzovoort. Beamon ontpopte zich tijdens de reünie tot de veruit sympathiekste atleet. “Ben je van Mechelen ? Dan moet je mijn goede vriend, basketbalspeler Corky Bell, gekend hebben…”

Bij zo’n bijeenkomst

hoort een foto en het hele gezelschap werd van Atlanta naar New York overgevlogen voor een unieke opnamesessie. De (ex-)atleten logeerden in het door Philippe Starck ontworpen Paramount Hotel waar duchtig gefeest werd. Vijftig journalisten uit alle continenten volgden de foto shooting in de studio van Annie Leibovitz, of ten minste de voorbereiding ervan. Het kleden, kappen en schminken van de vedetten nam zo’n twee uur in beslag. Als een generaal commandeerde Leibovitz haar twintig medewerkers. Met haar grote gestalte over de hoofden heen kijkend. Wanneer de sportvedetten opgesteld stonden voor de groepsfoto, mochten de (meer bescheiden) fotografen een laatste prentje schieten. Dan werd iedereen buiten gezet alvorens Leibovitz zelf de knop indrukte…

Annie Leibovitz (46) is niet alleen een der meest beroemde, maar ook een der beste betaalde fotografen ter wereld. Een dag Leibovitz kost 50.000 dollar, volgens de New York Times. Haar studio draait rond 2 à 3 miljoen dollar per jaar. Haar specialiteit : VIP’s portretteren. Alle groten uit de film-, kunst- en popwereld ving ze voor haar camera. Haar portretten zijn beklijvende beelden, die niet alleen heel veel over het personage vertellen, maar ook vaak symbolische momentopnamen zijn van deze tijd, van 1970 tot heden. De wereld van Andy Warhol, Bob Dylan, Roman Polanski, Mick Jagger, Miles Davies, Donald Trump, Michael Jackson en Magic Johnson, volgens Annie Leibovitz.

Zij studeerde

schilderkunst aan de academie van San Francisco. In die periode was de stad in de ban van de flower power en de anti-Vietnamdemonstraties. Ook zij droeg bloemen in haar haar. Leibovitz fotografeerde vooral op straat. In 1970 ze was toen 19 verschenen haar eerste foto’s in het blad Rolling Stone. Korte tijd later werd ze naar New York gestuurd om John Lennon te portretteren. Met kleren en zonder Yoko.

Beroemde (en minder beroemde) mensen portretteren werd haar passie. “Een portret maken laat de fotograaf de vrijheid om creatief te zijn en te interpreteren”, zegt ze in het Zwitserse blad Das Magazin. “Een portret houdt een waarheid in. Een enkele foto kan niet alles zeggen, maar ze vertelt wel iets.” In 1975 werd Leibovitz wereldberoemd toen ze een fotoreeks maakte van een concerttournee van The Rolling Stones. Haar foto’s verschenen op de covers van Time, Newsweek, Life, Esquire, Vogue, Vanity Fair en zovele andere bladen. In de jaren ’80 werkte ze hoofdzakelijk voor Vanity Fair. Momenteel is ze als zelfstandig fotografe verbonden aan Vogue, The New Yorker en steeds Vanity Fair waarvoor ze de Galery of Celebrities maakt.

Ter gelegenheid

van de honderdste verjaardag van de Olympische spelen, reist Annie Leibovitz in deze periode de wereld rond om een unieke portfolio van ’s werelds topatleten samen te stellen. In haar ‘Galerij van Beroemdheden’ was al plaats voor een aantal sportvedetten thuis : Carl Lewis, Magic Johnson, O.J. Simpson, Edwin Moses… Daar komen er nu dus over de honderd atleten bij. “Het project voert ons veel verder dan we gedacht hadden”, zegt Leibovitz. “Elke ontmoeting met een atleet levert verrassingen op, zodat we vaak meerdere sessies moeten houden. Dat vergt veel inspanning, maar het werkt ook inspirerend. Soms ben ik zo getroffen dat ik van emotie zou gaan wenen.” Sport en emotie gaan vaak hand in hand, zelfs in onze over-gecommercialiseerde wereld, zeker als we het vanuit het standpunt van het individu bekijken.

Leibovitz wil door middel van beelden de schoonheid, de kracht en de gedrevenheid van de atleten en hun sport belichamen, en het hart en de ziel van de Olympische spelen weergeven. De portfolio zal worden tentoongesteld tijdens de Spelen in het Swatch Pavilion in het Centennial Olympic Park. Annie Leibovitz zal de reeks voortdurend actualiseren met foto’s die ze tijdens de kompetities zal nemen. Wanneer de olympische goldrush voorbij is, zal de fototentoonstelling een tournee maken in de Verenigde Staten, en verscheidene landen van Europa en Azië.

Links van boven naar onder : Mark Spitz, Bob Beamon, Daley Thompson, Saïd Aouita en Sebastian Coe. Rechts van boven naar onder : Dan Jansen, Katarina Witt, Gelindo Bordin, Edwin Moses, Nadia Comaneci.

Drukte van jewelste in de studio met tien olympische legenden en één fotografie-legende.

Annie Leibovitz, met haar grote gestalte over de hoofden heen kijkend, in haar studio in New York.

Edwin Moses aan de schminktafel.

Het Swatch-zakhorloge van Bob Beamon herinnert aan zijn legendarische 8,90 meter.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content