Leergeld

Het uitbreken van besmettelijke ziekten zoals mond- en klauwzeer (MKZ) en BSE heeft ook de ledersector hard geraakt. Door de massale noodslachtingen zijn de prijzen voor leer de afgelopen weken met 20% tot 25% gestegen. Het leer is zo duur geworden dat de leerverwerkende bedrijven tegen de huidige prijzen liever niet meer inkopen.

1. Danier Leather (DL.TO)

Het Canadese Danier Leather heeft over het eerste kwartaal stevige cijfers laten optekenen. De omzet steeg met 13% tot 48,5 miljoen dollar, terwijl de winst per aandeel 11% hoger uitkwam op 0,54 dollar. Danier zit in het hoogste segment van de markt en ondervindt voorlopig weinig hinder van de schaarste aan leder.

Ook aan de evolutie van de beurskoers valt van de invloed van mond- en klauwzeer en gekke koeien voorlopig niets te merken. Vanaf de piek op 12 dollar heeft het aandeel ongeveer 15% moeten inleveren. Aan een koers-winstverhouding van minder dan zes is Danier Leather op het eerste gezicht zelfs spotgoedkoop. Hierbij dient wel opgemerkt dat het aandeel weinig wordt verhandeld.

2. Natuzzi (NTZ)

Het Italiaanse Natuzzi is marktleider wat de productie van lederen meubelen betreft. De resultaten over het eerste boekjaar van 2001 zijn nog niet bekend, maar in 2000 heeft het bedrijf goed gepresteerd. Vooral het vierde kwartaal was sterk, met een omzetstijging van 23,7%. De nettowinst daalde evenwel met 10%, hoofdzakelijk als gevolg van hogere grondstofprijzen. Het is echter onduidelijk of het MKZ- en BSE-effect hierbij al een rol heeft gespeeld.

De aandelen van Natuzzi worden ook op de New York Stock Exchange verhandeld, waar deze waarde zich de jongste maanden relatief stabiel heeft gedragen. Aan een koers-winstverhouding van minder dan tien is het aandeel eveneens relatief goedkoop.

3. Wilsons Leather Experts (WLSN)

Volgens chief executive officer Joel Waller van Wilsons Leather Experts is de huidige crisis de ergste die hij in dertig jaar heeft meegemaakt. De prijzen voor dierenhuiden zijn zo gestegen dat zijn bedrijf onmogelijk nog tegen de huidige prijzen kan blijven verkopen. Wilsons heeft nog voorraden om de prijs tot in de herfst stabiel te houden, maar daarna kunnen prijsstijgingen niet uitblijven. Waller beseft maar al te goed dat hogere prijzen de omzetvolumes kunnen schaden. Sommige soorten huiden zijn in de afgelopen twaalf maanden maar liefst 40% duurder geworden.

Toch steeg de koers van Wilsons Leather Experts de jongste weken naar een nieuwe piek. Zoals de andere aandelen uit de sector noteert Wilsons erg goedkoop (koers-winstverhouding van iets meer dan zeven). Gezien de marktsituatie lijkt het stijgingspotentieel echter beperkt.

4. Kenneth Cole Productions (KCP)

Als producent van onder meer schoenen is ook Kenneth Cole Productions een belangrijke verbruiker van leer. Toch mag volgens chief financial officer Stan Mayer het effect van de crisis op zijn bedrijf niet worden overschat. Gronstoffen zijn bij Kenneth Cole maar goed voor ongeveer 45% van de totale productiekosten.

De koers van Kenneth Cole is op Wall Street wel gedaald, maar volgens de analisten biedt die daling misschien wel een koopkans. Robertson Stephens heeft de rating voor het aandeel alvast opgetrokken tot kopen. Kenneth Cole is met een koers-winstverhouding van zestien wel flink duurder dan de aandelen van de andere bedrijven die iets met leer te maken hebben.

Jos Sterk

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content