Leem in het museum

Het M HKA heropent met een warm interieur van Axel Vervoordt en een tentoonstelling over de toekomst.

Eerst het grote nieuws: het M HKA huisvest tijdens het Barokjaar 2018 een topexpo met Luc Tuymans en prestigieuze bruiklenen uit het Prado. Die moet de publiekstrekker van het feestjaar worden.

De internationale pers toont nu al interesse voor het vernieuwde Antwerpse Museum voor Schone Kunsten. Daar zit het nieuwe interieur van Axel Vervoordt voor iets tussen. Het M HKA selecteerde de wereldberoemde Antwerpse woonfilosoof om na te denken over de architectuur en de beleving van het gelijkvloers in het verouderde museum. Vervoordt pakte ook de vaste collectie aan: samen met directeur Bart De Baere selecteerde hij werken uit de depots in het M HKA en bij Katoennatie. Die werken werden de voorbije jaren nauwelijks getoond, uit plaatsgebrek. Met een nieuwe collectiepresentatie, die gratis toegankelijk zal zijn, komt daar verandering in.

Fans van Vervoordt zullen meteen zijn hand herkennen in de vernieuwde zalen: een suite van een vierkante, een rechthoekige en een cirkelvormige ruimte. In een labyrintzaal bekleedde hij de wanden met leem. Dat is radicaal anders dan de traditionele witgekalkte muren in een museum. In dat labyrint hangt werk van Panamarenko, Luc Tuymans, Jef Geys, Raoul De Keyser, Jimmie Durham en Marlene Dumas. De bedoeling is dat je met één werk per wand anders naar kunst kijkt, dan in een traditionele museumzaal waar alles aan de muren hangt.

Bijzonder is ook de bibliotheekruimte. Aan een lange tafel kunnen bezoekers gratis boeken inkijken of surfen. Ze kunnen evengoed genieten van de kleinere kunstwerken en -objecten, die kriskras in de boekenrekken staan.

De heropening van het M HKA gaat gepaard met nieuwe tentoonstellingen. Soloshows zijn van Maen Florin en van Evgeny Antufiev. ‘Een tijdelijk toekomsteninstituut’ is een groepstentoonstelling rond de verhouding tussen kunst en futurisme. Doorheen thema’s als voortzetting, ineenstorting, discipline en transformatie wordt zelfs de toekomst van het tentoonstellingsmaken ter discussie gesteld.

M HKA heropening, vanaf 27 april

Thijs Demeulemeester

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content