LEDE. HET RIJK DER ZONNEN

De zon schijnt voor iedereen, maar Omer Van Den Bossche maakt er geld van. Hij voorziet Tunesische bedrijven van stoom door middel van zonnekollektoren.

Omer Van Den Bossche zit al meer dan 20 jaar in de textielsektor. Of moeten we zeggen “zat” ? Gespecializeerd in snij- en naaimachines drijft de bvba Omer Van Den Bossche al jarenlang handel met Tunesië. Maar de goeie tijden voor de Belgische textielsektor zijn voorbij : op dit ogenblik werkt het bedrijf uit Lede nog maar met één personeelslid (ooit waren het er zes) en twee onderaannemers.

De hobby van Omer Van Den Bossche, een klub voor geïnteresseerden in alternatieve energie, zou wel eens zijn redding uit het diepe dal van de textielrecessie kunnen betekenen. “Zes maanden geleden kreeg ik de idee om Tunesische bedrijven van stoom te voorzien door middel van zonnekollektoren, ” zegt hij trots. Een Erembodegems ingenieursbureau ontwierp een mobiel systeem : een container waarin een stoomketel en een ontziltingssysteem voor het ginder veel te zoute water worden gebouwd. Op het dak daarvan een aantal zonnekollektoren die de zonnestralen absorberen en omzetten in warmte. De tot 370 C verhitte stoom gaat naar de werkruimte, waar hij wordt aangewend voor onder meer strijkijzers.

“Het Sun-Wise systeem wordt volledig hier geassembleerd. Een Nederlandse firma maakt de kollektoren, wij monteren de container-eenheid, het transport gebeurt in zijn geheel en wij zorgen zelf of via een plaatselijke loodgieter voor de plaatsing van de installatie. “

De installatiekosten één zonnekollektor kost ongeveer 16.000 frank zijn niet hoger dan voor een klassiek systeem, elke vakman kan het plaatsen en de zon schijnt er uiteraard gratis. Bovendien kan het hele systeem weer naar hier worden vervoerd voor bijvoorbeeld een ingrijpende herstelling. “

“Ik onderhandel in Tunesië momenteel met verdelers in Monastir en Hammamet. Er staat al een demonstratie-eenheid in Monastir en ik wacht op de beslissing van klanten in Sousse en Bizerte. Ook in Altea, Spanje, gaan we een systeem plaatsen voor muurverwarming met zonnekollektoren. ” Daarnaast is Omer Van Den Bossche ook bezig met plannen voor elektriciteitsvoorziening met zonnecellen. “In Tunesië wonen veel gezinnen op plaatsen waar geen elektriciteitsnet is. Met fotovoltaïsche cellen kan men energie opwekken, die vervolgens kan worden opgeslagen in batterijen. Uit deze batterijen kunnen gezinnen dan putten als er geen zonlicht meer is. ‘s Avonds heb je zo voor vijf à zes uur elektriciteit. “

Achteraan in zijn winkel met naaimachines heeft Omer Van Den Bossche nu een hoek enkel en alleen voor toepassingen van zonneënergie. “De mogelijkheden zijn enorm : de straatverlichting in Tunesië werkt met zonneënergie, er is al een grasmaaier op zonneënergie, in Brussel aan de Heizel staan informatieborden voor tramgebruikers en in Knokke werken er parkeermeters met zonneënergie. ” Omer Van Den Bossche gaat wellicht een zonnige toekomst tegemoet.

OMER VAN DEN BOSSCHEVan konfektie-ondernemer tot zonnekoning.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content