Le Saisonnier

Gastronomie in een oude smidse in Opwijk.

Luc Mignon en Anne-Marie Van Nieuwehove roeiden tegen de stroom in toen zij drie jaar geleden hun gastronomisch restaurant Le Saisonnier in Opwijk openden. Zij kozen voor een chique aankleding met dubbele tafelkleden, hoffelijk personeel, een wijnkeldermeester en een spijskaart met delicatessen. Inmiddels is Le Saisonnier een succes: in het weekend is reserveren zelfs aan te raden.

Luc Mignon werd in Congo geboren, studeerde aan de hotelschool van Libramont en kan bogen op een brede werkervaring (Claude Dupont, Jean-Pierre Bruneau, hotel Amigo…). Anne-Marie Van Nieuwehove is van Opwijk, had een bedrijf in veranda’s maar voelde zich aangetrokken tot de horeca. Zij volgde avondschool en deed weekendwerk in de horeca. Samen kochten zij de voormalige taverne De Kleihoeve, die radicaal werd verbouwd tot een luxerestaurant met veranda, terras en tuin.

Wij kwamen op een rustige avond in de week, parkeerden de auto voor de oude smidse en troffen binnen een ruime, rustiek ingerichte eetzaal met bar en comfortabele zithoek. Ons tafeltje stond in de veranda, waar wij via een glazen deur uitzicht hadden op de mooie keuken. De ruimtes zijn gedecoreerd met objecten uit het heemkundig museum, zoals oude wafelijzers, een greep, een oude grammofoon of een zaaiwerktuig. Sfeerbepalend is het houten gebinte dat het plafond ondersteunt.

Anne-Marie ontvangt met spontane vriendelijkheid. Wij kregen de gigantische spijskaart, schrokken van de prijzen en bestelden twee verschillende voor- en hoofdgerechten.

Er is een wijnkaart-in-opbouw, met klassiek geschut tegen flinke prijzen. We bestelden een half flesje bordeaux Chevalier de Lichine AOC 2000 (14,50 euro) en een half flesje medoc Château Patache d’Aux, AOC 1998 (21,50 euro). Beide wijnen vulden de verwachtingen in. Carpaccio van rauwe kreeft en ganzenlever kwam op het bord met kruidensla en een dressing van olijfolie en oude maar zure banyulsazijn (32 euro). Aan de overkant kwam spies met drie grote, gebakken sint-jakobsschelpdieren op pureekoek van gemarineerde aardappelen en gegratineerde bloemkool met truffelolie en oude balsamicoazijn (24 euro). Hoofdgerechten waren: melkvarkenshaas met – eerlijk vermelde – ‘valse’ truffel, seldermousse, aardappelgallet en nostalgische bruine saus (29 euro) en gebraden lam uit Pauillac met tijm, tatin van witloof, in room gegaarde pastinaak en pomme Nicola, gevuld met smakeloze truffel (35 euro). Om af te sluiten waren er twee chocoladekroketten met een lekker taartje van roomrijst en sinaasappelsorbet (9,50 euro).

In Le Saisonnier wordt u vriendelijk ontvangen en kunt u royaal eten.

Pieter van Doveren

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content