Le nouveau Louvre

Belgische vitrinekasten van Meyvaert sieren vanaf 11 november het Louvre Abu Dhabi: de meest prestigieuze museumopening van het jaar.

De kunstwereld heeft er lang op moeten wachten – bijna tien jaar. De opening van het Louvre Abu Dhabi bleef maar uitgesteld worden. Maar deze week is het eindelijk zover. Het emiraat Abu Dhabi had er naar verluidt 1 miljard euro voor over om een filiaal van het meest prestigieuze museum van Frankrijk binnen te halen. Het gebouw is ingeplant op Saadiyat, een eiland in de Perzische Golf. Het Louvre Abu Dhabi is het belangrijkste museum in de Golf, nu het Guggenheim van Frank Gehry en het Zayed Museum van Foster + Partners vertraging opliepen.

De eerste aanzet van het Louvre Abu Dhabi dateert van 2005. Het project is een win-winsituatie voor Frankrijk én voor de Golfstaat: het versterkt Frankrijks tanende positie als toonaangevende cultuurnatie en het vestigt de culturele reputatie van het emiraat. Over de collectie is nog niet veel bekend, maar over het gebouw van architect Jean Nouvel wel. Het heeft een oppervlakte van 97.000 vierkante meter en het bestaat uit een parasol van 40 meter waarin 8000 sterren zijn uitgespaard. Het effect van dat geperforeerde plafond is niet mis: het zonlicht sijpelt gefilterd door het dak op een vijftigtal witte volumes, waarin de tentoonstellingszalen zijn ondergebracht. Een geniale zet van Jean Nouvel, die westerse en oosterse bouwelementen combineert in een gebouw dat de harde woestijncondities kan trotseren.

620 werken zou de raadselachtige vaste collectie nu al bevatten. Die worden aangevuld met 320 bruiklenen uit Franse nationale collecties. Die kunstwerken zijn bij de opening op 11 november uitgestald in een honderdtal tentoonstellingskasten van Belgisch makelij. Ze werden in Gent gemaakt bij Meyvaert. Het hightechbedrijf leverde al vitrines aan het Rijksmuseum in Amsterdam, het Getty Museum in Los Angeles en het Metropolitan in New York.

Het Louvre Abu-Dhabi opent op 11 november

Thijs Demeulemeester

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content