Le Grill du Vieux Boitsfort

Chef-kok Philippe Gillet baat tegenover zijn fijnkostrestaurant ook een populaire grill uit, waar hij de landelijke, Frans-Belgische keuken eer aandoet.

P hilippe Gillet is een culinair zwaargewicht. Hij kende vermaarde leermeesters, zoals Romeyer en Beyls, en baat intussen al tien jaar Au Vieux Boitsfort uit. Dankzij zijn kookkunst en inspanningen groeide dat restaurant uit tot een gastronomische topper. U kunt er genieten van een klassiek getinte keuken, met wild, sint-jakobsschelpen en asperges als terugkomende specialiteiten.

Zeven jaar geleden nam Philippe Gillet het hoekhuis tegenover Au Vieux Boitsfort over. Hij lanceerde een vereenvoudigde formule, waarbij men in een gezellig kader en voor een redelijke prijs kan genieten van smakelijke gerechten uit de traditionele Frans-Belgische keuken. Zo wordt u verwend met nostalgische bereidingen als daar zijn bloedworst met aardappelpuree en appelcompote (390 frank), gebraiseerde konijnenbout met mosterd (570 frank), kroket van kalfspoot (320 frank) of vlees van de grill met vier sausen en een aardappelbereiding naar keuze (vanaf 590 frank).

De vrees dat het gastronomische restaurant klanten zou verliezen aan de grill bleek ongegrond. Integendeel: het ene restaurant maakt reclame voor het andere.

La Table de Mamy (Kerselaarstraat 212, Sint-Lambrechts-Woluwe) is het derde eethuis dat de ondernemende kok sinds vier maanden uitbaat. Hier vormen gerechten op grootmoeders wijze en typisch Luxemburgse bereidingen – Philippe Gillet heeft twintig jaar in Luxemburg gewoond – het aanbod.

Wij bezochten het grillrestaurant op het immer drukke Bischoffsheimplein in de groene gemeente Bosvoorde. Een ‘voiturier’ leidde ons van aan het restaurant naar een verderop gelegen openbare parking en vandaar bracht een shuttledienst ons terug naar onze bestemming.

Het interieur van het eethuis werd recent vernieuwd met veel wit geverfd hout, tafels met marmer en smeedijzeren lusters. Het restaurant heeft een open keuken en u kunt eventueel ook plaatsnemen aan één van de tafeltjes op de tussenverdieping. Wijnkaart en bediening zijn in het Frans.

Wij bestelden als voorgerechten een terrine van ganzenlever – een miniportie, maar van uitstekende kwaliteit – die werd opgediend met confituur van ui en tussen blank servet geserveerde toast (590 frank), en garnaalkroketten met dikke korst en papperige vulling (430 frank). Het hoofdgerecht bestond uit – te zoute – gehaktballetjes in tomatensaus met aardappelpuree (430 frank) en smakelijke kalfsblanket (490 frank). We dronken daarbij een Cros de la Mûre van 1999, een makkelijke charmeur uit het Côtes du Rhône-aanbod (850 frank) en sloten deze traditionale maaltijd af met een onvergankelijke ‘crèpe suzette’.

Pieter van Doveren

Partner Content