Le Grand Macabre

De opera Le Grand Macabre van György Ligeti heeft tot vandaag moeten wachten op zijn Belgische creatie. Verwonderlijk, want het toneelwerk La Ballade du Grand Macabre van Michel de Ghelderode speelt zich af in een imaginair Breugelland, alias Vlaanderen.

Dit land wordt uit zijn slaap gewekt door de komst van Nekrotzar (de grote Macabere), een bizar personage dat het einde der tijden aankondigt en zich voorstelt als de Dood in eigen persoon. Vrees alom, hoewel het einde der tijden niet op tijd komt! In de burleske farce van de Brusselse auteur staan de angst voor de dood en de middelen om eraan te ontsnappen centraal. De Ghelderode schreef dit werk in 1934 met op de achtergrond het opkomende fascisme in Duitsland. Het is dus niet toevallig dat deze grote dichter de ondergang van de wereld fantaseert en voorspelt als de ultieme ‘danse macabre’.

Een bevlogen regisseur Ernst-Theo Richter: “Het idee van De Ghelderode is geniaal. De dood speelt de hoofdrol in het laatste bedrijf van het wereldtheater. Natuurlijk loopt het anders af, zoals in elke goede komedie. Want dit is een klucht van eerste orde. Zoals echte humor zich scherpt aan de dood, getuigt ook Le Grand Macabre van grote, zeer diepzinnige humor. We hebben hier te maken met een stuk waarvan de uitvoering de edelste plicht van elk theater mag en moet zijn. Een uitdaging ook voor elke geëngageerde theatermaker.” Zowel muzikaal als dramaturgisch is dit werk een zware kluif. “Het zou best kunnen dat Peter Benoit zich omdraait in z’n graf bij het horen van zo’n moderne klanken in dit huis,” stelt Marc Clemeur, vanaf 2002 voor nog eens zes jaar benoemd als intendant van de Vlaamse Opera.

Luca Pfaff, Franse dirigent van Zwitserse origine, over deze moderne klanken: “Ligeti citeert sporadisch uit uiteenlopende periodes van de muziekgeschiedenis. In de loop van zijn carrière heeft hij niettemin een eigen identiteit gesmeed. Zowel de taal van het libretto als die van de partituur zijn zeer gedurfd maar tegelijk bijzonder boeiend. Ik vind trouwens dat elke dirigent die naam waardig werk moet dirigeren van tijdgenoten. Het is totaal inept dat er, voor het eerst in de geschiedenis, dirigenten zijn die werk van nog levende componisten totaal negeren.” Over koor en orkest van de Vlaamse Opera zijn zowel de dirigent als de regisseur bijzonder enthousiast.

Le Grand Macabre, György Ligeti, muzikale leiding: Luca Pfaff, regie: Ernst-Theo Richter.

Vlaamse Opera, Antwerpen: op 7/11, 10/11, 14/11 en 16/11, telkens om 20.00 uur en op 12/11 om 15.00 uur.

Vlaamse Opera, Gent: op 23/11, 25/11, 28/11 en 1/12, telkens om 20.00 uur en op 3/12 om 15.00 uur.

Info & tickets: Tel. 03-233 66 85 en 09-225 24 25.

MILO DERDEYN

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content