Le Fou est Belge

Daniel Van Lint specialiseerde zich in onvergankelijke lekkernijen, zoals in huis gemaakte bloedworst met ganzenlever.

Vrienden hadden ons nieuwsgierig gemaakt, omdat zij in het restaurant Le Fou est Belge een onvergetelijk lekkere boudin hadden gegeten. De eigenzinnige eigenaar staat alleen aan het fornuis voor een uitverkochte eetzaal en slaagt erin om zijn klanten naar zijn hand te zetten. Haastige gasten moeten niet proberen om de chef-kok op te jagen: in Le Fou est Belge is de klant koning maar de chef-kok keizer.

Het ‘maison de bouche’ is te vinden in Heure-en-Famenne, een idyllisch dorpje met enkele exclusieve gastenkamers in de oude pastorie. De oude hoeve ligt middenin een groene en heuvelachtige setting, compleet met kronkelende riviertjes. De naam Le Fou est Belge is een variatie op le Fouet Belge (De Belgische garde) en is van recente datum. Daarvoor heette het restaurant meer dan twintig jaar lang Le Pré Mondain. Binnen wacht een knusse, comfortabele landelijke inrichting met vloeren, tafels en kasten in gevernist donker hout.

In de schilderachtige open keuken zien wij Daniel Van Lint rustig en geconcentreerd een stuk vlees opbinden, terwijl intussen de eetzaal gestaag volloopt. De chef-kok is de hele dag aan zijn fornuis, want specialiteiten als boudin, garnaalkroket en rolmops vragen voorbereiding.

De spijskaart geeft al lezende honger en is samengesteld uit twee menu’s, waarvan de gerechten ook individueel te bestellen zijn. De prijzen zijn, zoals meestal in Wallonië, goed verteerbaar. Het Menu Détente bestaat uit drie te kiezen gangen en kost 25 euro zonder wijnen en 45 euro mét wijnen. Het menu Petit Dégustation bestaat uit vier gangen met keuze en kost 45 zonder en 65 euro met wijnen. De spijskaart krijgt ondersteuning van een mooie, overwegend Franse wijnkaart, die met zorg en kennis van zaken is samengesteld uit kleine en grote wijnen van goede huizen en uit goede jaren.

Wij zwichtten voor het degustatiemenu, kregen een kaaskroketje als zwaar amuusje en kozen een St. Joseph Gaillard 2001 als heerlijke witte wijn met pure smaken en een vleugje hout (50 euro). Er kwamen twee voorgerechten met eendenlever: in doek gegaarde lever van prima hoedanigheid met noten, krenten en getoaste brioche; en gebakken lever met gekarameliseerde appel. Gebraden rug van kabeljauw volgde met jonge prei en een plaksaus van visfumet en mosselvocht. Aan de andere kant van de tafel verscheen een grote, ronde garnaalkroket met smakelijk beslag van met de hand gepelde garnalen. Het hoofdgerecht was voor beiden monumentale boudin met rullige vulling van varkenskop en ganzenlever, opgediend met selderpuree en gebakken appel.

Deze smakelijke en ouderwets rijke maaltijd werd gepast afgesloten met gerijpte Belgische kazen, opgediend met een krokante salade. Bij het buitengaan kwamen wij langs de open keuken, waar Daniel Van Lint onverstoord verder bleef koken. Wij vonden de gerechten en het restaurantdecor helemaal passen bij deze landelijke plek in de Ardennen.

Pieter van Doveren

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content