LAUWE. GEEN SANT IN EIGEN LAND
In het hartje van de oude vlasstreek ontwerpt Sicoplan spaan- en vezelplatenfabrieken voor heel de wereld. Maar niet voor België.
In opdracht van houtvezelproducent P.T. Megarimba tekent het Westvlaamse studiebureau Sicoplan uit Lauwe de plannen voor een nieuw MDF-bedrijf in Indonesië met een kapaciteit van 430 m3 per dag. MDF staat voor medium density fiber. Deze verbeterde vezelplaat, vervaardigd uit hout en houtafval, vertoont alle kenmerken van de klassieke plank. Bovendien is het materiaal veel homogener dan de oude spaanplaat, die makkelijk verbrokkelt.
Sicoplan dochter van de Duitse aannemer Siempelkamp uit Krefeld (jaaromzet van 12 miljard frank met een personeelsbestand van 1600 medewerkers) is gespecializeerd in de engineering van spaan- en vezelplatenfabrieken wereldwijd. Vandaag doet de internationale marktleider de volledige studie voor het bouwen van MDF-fabrieken inclusief machines, installaties en infrastruktuur in China, Israël, Luxemburg, Maleisië, Portugal en Zuid-Korea.
In ’48 richt de Westvlaamse textielgroep De Witte Lietaer uit Lauwe een spaanplatenfabriek op basis van vlaslemen op : Linex. De persen voor deze dochter worden geleverd door de Duitse leverancier Siempelkamp. Uit Linex ontstaat Verkor, het studiebureau van de groep. In ’56 stapt Frans Lein, kersvers ingenieur mechanika, Verkor binnen. Hij werkt zich op tot hoofdingenieur. Wanneer Linex begin jaren zeventig haar aktiviteiten stopzet, sticht Lein samen met Siempelkamp Sicoplan : Siempelkamp Company Planning. In ’74 wordt Verkor, dat in faling is, overgenomen. Onder Leins leiding groeit het bedrijf uit tot de nummer één in de sektor.
Als gevolg van het MDF-sukses zal Sicoplan dit jaar een omzet van 120 miljoen frank met 33 ingenieurs en tekenaars realizeren (een verdubbeling sinds ’93). Het bedrijf is de laatste jaren vooral aktief in Zuidoost-Azië. De Oosteuropese markt is na de val van de Berlijnse Muur weggedeemsterd. “Te weinig middelen, ” zegt gedelegeerd bestuurder Lein : “Alleen met westers kapitaal krijgen wij van ginder nog een opdracht binnen. Zo hebben we voor de Oostenrijkse firma Kronospan onlangs een installatie van 550 m3 juist boven Poznan (Polen) gebouwd”. In België, nochtans de bakermat van de spaanplatenindustrie, komt Sicoplan echter niet aan de bak. Lein : “De Vlaamse bedrijven blijven trouw zweren aan de klassieke platen. Dat is voor mij een groot raadsel. Misschien vinden ze de investering voor een MDF-fabriek gauw twee miljard frank voor een produktie-eenheid van 500 m3 per dag te duur. “
Op 1 juli ’95 geeft Lein, wiens zoon een topfunktie bij de Londense investeringsbank Meryll Lynch bekleedt, de fakkel door aan zijn beste ingenieur : Guido Degryse.
FRANS LEIN (SICOPLAN)Wereldwijd aktief, behalve in België.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier